Saveti i korisne informacija

Auto sedišta okrenuta “unazad” i testiranje na udar od pozadi i sudar

Roditeljima je osiguravanje bezbednosti deteta – glavni prioritet. Svakako, važan način da zaštitite svog mališana dok je u automobilu je korišćenje dečijeg auto sedišta. Mi bismo dodali i to onog okrenutog “unazad”, odnosno u suprotnom smeru od kretanja vozila. Ova sedišta su dizajnirana da, pre svega, zaštite glavu, vrat i kičmu deteta u slučaju saobraćajne nesreće. Testirana su čak i na udar od pozadi.

Bezbednosne prednosti vožnje “unazad”

Na početku, hajde da pričamo o bezbednosnim prednostima dečijih auto sedišta okrenutih “unazad”. Kada je mlađani putnik smešten u njemu, glava, vrat i kičma su mu bolje podržani u slučaju sudara. To je zato što je sedište dizajnirano da apsorbuje udarce sudara, što pomaže u zaštiti delikatnog tela vašeg deteta. Pored toga, manja je verovatnoća da će sedišta okrenuta “unazad” izazvati ozbiljne povrede dece u slučaju sudara. Jer, napravljena su da ravnomernije raspodeljuju sile udara po telu deteta.

Ali, šta ako dođe do udarca pozadi?

Definišemo prvo šta je sudar od pozadi. Do njega dolazi kada je zadnji deo automobila udaren drugim predmetom, kao što je drugo vozilo ili stacionarni predmet. Ove vrste sudara su generalno manje ozbiljne od prednjih ili bočnih. To je uglavnom zbog toga što se pokretni objekti kreću u istom pravcu, pa zato se sudar generalno dešava mnogo manjom brzinom od drugih tipova sudara.

Primetno je i to da je u slučaju udarca pozadi između dva automobila, jedno vozilo u frontalnom udaru.

Kupovina auto sedišta za dete: u prodavnici ili online?

Kako auto sedište okrenuto “unazad” može zaštititi dete u slučaju sudara od pozadi?

U slučaju sudara od pozadi, auto sedište okrenuto “unazad” može pomoći u zaštiti dečije glave i vrata tako što apsorbuje neke od sila udarca i raspoređuje ih ravnomernije po telu deteta. Ovo može pomoći da se smanji rizik od ozbiljnih povreda, kao što su povrede glave i vrata.

Zadnji deo automobila je takođe dizajniran da apsorbuje neke od sila sudara od pozadi, a sedište automobila okrenuto “unazad” je napravljeno da radi u kombinaciji sa ovim dizajnom kako bi pružilo dodatnu zaštitu vašem detetu. Sedište je takođe pričvršćeno za automobil pomoću nižih priveza ili antirotacione šipke. A to pomaže da se zadrži na mestu tokom sudara.

Testiranje na udar od pozadi za auto sedišta okrenuta “unazad”

Iako statistika pokazuje da se udari od pozadi dešavaju ređe i generalno su sa manje povreda, do nesreće može doći i, u ovom slučaju, želite da budete sigurni da je vaše dete bezbedno. Treba da znate da sedište okrenuto “unazad” nije samo testirano i odobreno za frontalne udare, već i za udar od pozadi. To znači da je sedište za auto zadovoljilo bezbednosne zahteve za ispitivanje prednjeg i zadnjeg udara. Ovo je jedinstveno za auto sedišta koja su okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila, jer se ona okrenuta napred NE MORAJU testirati na udarce od pozadi.

„Smer koji život čuva“: Unapredimo bezbednost dece u saobraćaju

Sve u svemu, auto sedište za dete okrenuto “unazad” je važan alat za očuvanje bezbednosti mlađanog putnika u slučaju saobraćajne nesreće, uključujući i sudar od pozadi. Razumevanjem načina na koji ova sedišta funkcionišu za zaštitu vašeg deteta i poštovanjem odgovarajućih smernica za bezbednost auto sedišta, možete pomoći da mališan bude što bezbedniji tokom putovanja.

AXKID

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *