Axkid artikli, Bezbednost

Axkid ONE – Plus-Test najbolja ocena za bezbednost auto sedišta

Axkid ONE je sada Plus-testiran i pridružio se ostatku Axkid ponude Plus-testiranih auto sedišta okrenutih u suprotnom smeru od kretanja vozila.

U asortimanu gde su sva sedišta, okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila i Plus testirana, veliki stepen sigurnosti je zagarantovan za vaše dete u slučaju životno opasnih sila udara, koji utiču na vrat kada dođe do frontalnih sudara. Ali kako to može biti zagarantovano? I šta je tačno Plus-Test?

Šta je Plus-Test i šta znači za auto sedišta za decu?

Da bi se auto sedište moglo prodati, mora proći nekoliko obaveznih bezbednosnih testova u skladu sa važećim propisima (UNECE R44 & R129). Plus Test je dobrovoljan test koji postavlja još veće zahteve za bezbednost auto sedišta. Plus Test se sastoji od mnogo jačih udara u isto vreme, i takođe meri sile kojima je izložen dečiji vrat u slučaju frontalnog sudara. To znači da sedište koje položi i obavezne testove, a i Plus Test, pruža vašem detetu veću bezbednost i sigurnost.

Dodatna sigurnost se uglavnom zasniva na ekstremnim uticajima sila kojima je dečije auto sedište izloženo tokom Plus-Testa. U poređenju sa obaveznim testovima Plus-Test podrazumeva:

  • Veća brzina prilikom sudara – u Plus-Testu korišćena je veća brzina automobila što izaziva veću jačinu sudara, a što zauzvrat znači veće opterećenje na auto sedište;
  • Kraće kočenje – u Plus-Testu kočioni put je kraći, što takođe izaziva veću jačinu sudara. U kombinaciji sa većom brzinom krajnje opterećenje na sedište i dete znatno je veće nego na obaveznim testovima;
  • Senzori za vrat – Plus-Test postavlja zahteve za opterećenje vrata deteta i pažljivo meri pritisak na vrat tokom sudar. Ovo je vitalan parametar, koji trenutno nije uključen u obavezne testove.  

Plus-Test je jednostavno razvijen da olakša izbor auto sedišta time što jasno pokazuje koja su sedišta najbezbednija za vaše dete.

Axkid ONE

Axkid ONE je najnovije Axkid sedište koje je odobreno na Plus Testu. Ono je prvo sedište na svetu sa ISOFIX oznakom do 125 cm. Sedišta koja su uključena u novi i-Size pravilnik su Plus-testirana u skladu sa detetovom visinom, a ne u odnosu na težinu. To znači da je auto sedište Plus-testirano i odobreno za decu do 125 cm, što pruža velike mogućnosti za produženje perioda sedenja u suprotnom pravcu od kretanja vozila i za bezbednost vašeg deteta.

Sva Axkid sedišta koja su okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila su Plus-testirana, na šta smo mi veoma ponosni. Sigurnost deteta je najveći prioritet i zahvaljujući Plus-testu možemo da garantujemo visok nivo sigurnosti pri sudaru.