Saveti i korisne informacija

ISOFIX sistem povezivanja auto sedišta – karakteristike i prednosti

Ko god je želeo da se informiše o auto sedištima, tragajući za onim koje bi najviše odgovaralo njegovom detetu, sigurno je naišao na termin ISOFIX. Kakav je to sistem povezivanja auto sedišta? Zašto ga jedni imaju, a drugi ne? Koje su karakteristike ovog sistema i prednosti ovakvog načina povezivanja sedišta u vozilima? Da li ISOFIX odgovara svakoj marki automobila, odnosno može li se instalirati u bilo koje vozilo? 

Kako je nastao ISOFIX?

Istraživanja, bez obzira na to u kojoj su zemlji obavljena, daju slične podatke: oko 70 % auto sedišta koja se postavljaju automobilskim pojasom ne montira se na zadovoljavajući način sa stanovišta sigurnosti. Odnosno, kvalitet vezivanja i nivo bezbednosti koji auto sedište pruža zavise u velikoj meri od sposobnosti onog ko ga postavlja. Ne pridržavanje uputstva, nemar ili nemogućnost da se pojasevi dovoljno zategnu imaju za posledicu da dete neće biti optimalno zaštićeno u svom sedištu u vozilu, a koje mu to, inače, može pružiti. Navedeno, ali i činjenice da pojedina auto sedišta ne odgovaraju određenim markama automobila, bili su razlog za razvijanje univerzalnog načina postavljanja auto sedišta u vozilo.

ISOFIX je sistem koji je odgovorio prethodno navedem zahtevima  On omogućava da se auto sedište lakše postavi (pričvrsti) u automobilu, što smanjuje mogućnost greške. Samo značenje reči dovoljno govore o primeni sistema – International Standards Organisation’s FIX (Međunarodni standard za vezivanje + “fixation” (na engleskom), odnosno fiksacija). A, nastao je kao rezultat saradnje proizvođača automobila i proizvođača auto sedišta.

ISOFIX sistem razvijen je sredinom devedesetih prošlog veka, specijalno radi dodatne bezbednosti dece prilikom vožnje. Razvio ga je Britaks Romer, a prvi automobil koji je svojim kupcima ponudio mogućnost postavljanja ISOFIX sedišta bio je volkswagen 1997. godine.

Axkid ONE +

Karakteristike i montaža ISOFIX sedišta

ISOFIX sistem je sastavljen od dva donja ISOFIX držača (koji su sastavni deo automobila) i dva čvrsta ISOFIX priključka (koji su sastavni deo auto sedišta). Jednostavnim spajanjem donjih držača sa čvrstim priključcima (imaju automatski sistem zaključavanja) ostvaruje se veza. Na taj način je auto sedište čvrsto postavljeno u dve tačke.

Treća tačka koja onemogućava bilo kakvo pomeranje napred-nazad može se ostvariti postavljanjem oslonca na pod automobila upotrebom “potporne noge”, upotrebom pojasa ili pak korišćenjem gornjih komponenti za priključivanje, gde se pomeranje auto sedišta ograničava vezivanjem pojasa ili za krov automobila ili za pod iza sedišta (upotreba “sidra”).

Velika prednost ISOFIX sedišta je što su ona vrlo jednostavna za upotrebu. Postavljaju se brzo i lako, i izbegavaju potencijalno veoma opasne greške u pričvršćivanju sedišta. Priključak se automatski zaključa i postoje jasni indikatori dobrog spoja. Pored vizuelnih obeležja (crveni ili zeleni signal blizu mesta spoja) dobar spoj je praćen jasnim zvukom “klik”.

U svim automobilima proizvedenim u Evropi posle 2011. godine ugrađen je ISOFIX sistem za pričvršćivanje. U samoj šasiji su dve pričvrsne tačke, metalne “kuke“ koje se mogu napipati u pregibu između naslona i sedalnog dela zadnjeg sedišta. Ovim sistemom se ne može pričvrstiti svako auto sedište za dete, nego samo ona opremljena ISOFIX-om.

Axkid Modukid nosiljka

Ocena stručnjaka

Kupovina dečijeg auto sedišta predstavlja jednu od najvažnijih kupovina koju ćete obaviti, jer je sedište sastavni deo svake vožnje počevši od rođenja vaše bebe pa sve dok dete ne krene u školu. To nije lak zadatak, a ponuda je velika. Kako odabrati “ono pravo”? Zato je važno da se pre kupovine dobro informišete i pripremite kako biste bili sigurni u svoj izbor. U tome će vam pomoći i saznanje da su auto sedišta sa ISOFIX sistemom ocenjena kao najbolja za bebe i decu.

Prednosti ISOFIX sedišta su:

* Minimalni rizik od pogrešnog postavljanja

* Fiksirana veza između sedišta automobila i dečijeg sedišta, i kao što je već pomenuto mala je verovatnoća da će se sedište čak i pri iznenadnom kočenju pomeriti

* Brza i laka montaža, kao i jednostavna demontaža. Zahvaljujući uputstvu i kontrolnim tačkama ISOFIX auto sedišta za decu pogodna su za postavljanje i sklanjanje, čak i svakodnevno.

Axkid Modukid

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *