Axkid artikli, Saveti i korisne informacija

Najbezbednija vožnja: Izaberite adekvatno dečije auto sedište

Da li ste znali da je vaše dete do pet puta sigurnije u auto sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja vozila u odnosu na isti smer? Jer, u slučaju sudara njegove šanse za preživljavanje ili izbegavanje ozbiljnih povreda toliko se puta povećavaju. Verovatno se pitate zašto? Pa, otkrićemo vam to.

Svi znaju da je za decu najbezbednija vožnja u auto sedištu. Pogotovo kada je sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila. Razlog je to što je glava deteta nesrazmerna u odnosu na telo. Ona je do 25% ukupne telesne težine u poređenju sa odraslom osobom, kod kojih glava čini samo oko 6% ukupne telesne težine. U isto vreme, vrat deteta je izuzetno ranjiv, jer još nije u potpunosti razvijen.

Frontalni testovi sudara pokazuju da su sile koje deluju na vrat oko pet puta jače kada dete sedi okrenuto u istom smeru kretanja automobila u odnosu na suprotan smer. Tokom udara u dečije auto sedište okrenuto ka napred, telo sila izbacuje iz sedišta automobila, samo je kaiš taj koji drži gornji deo tela na mestu. Ali, glava i dalje želi da se pomeri napred. To rezultira prenošenjem sila sudara na vrat deteta, stvarajući ogroman pritisak u vratu.

 

ADAC test potvrdio: Axkid ONE – najbolji u klasi 0-7 godina

Najveća prednost automobilskog sedišta okrenutog u suprotnom smeru je što podržava detetova čitava leđa, vrat i glavu, raspoređujući sile sudara na veću površinu i zbog toga značajno smanjuje sile koje deluju na vrat. Stoga, sedište automobila okrenuto u suprotnom smeru pruža vašem detetu bolju zaštitu. Ujedno i smanjuje rizik od povreda u slučaju sudara.

Iako su opšte preporuke da deca treba da se voze u suprotnom smeru do minimalne starosti od 4 godine, naš cilj u Axkidu je da se ovako voze što je duže moguće – radi sopstvene bezbednosti. Naše nagrađivano Axkid ONE je jedino ISOFIX sedište na svetu koje omogućava detetu da sedi okrenuto u suprotnom smeru do 125cm / 23kg i starosti oko 7 godina. A, takođe je Plus testirano i odobreno u skladu sa R-129 (i-Size ) regulacijom. To znači da u poređenju sa drugim ISOFIX sedištema, dete može putovati u najsigurnijem smeru i do 2 godine duže!

 

Axkid ONE +

Kad sve uzmete u obzir: izaberite auto sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila. Koristite ga što je duže to moguće – zbog sigurnosti vašeg deteta!