Saveti i korisne informacija

U susret letu: Opasnost od pregrejanih automobila

Topli letnji dani ne nose samo koristi, već i rizike. Svake godine agencije i organizacije obaveštavaju o opasnosti ostavljanja mališana u vrelim automobilima. Uprkos upozorenjima, dešavaju se incidenti gde deca čak i umiru od toplotnog udara i hipertermije, jer su ostavljena bez nadzora u zaključanim vozilima. Opasnost od pregrejanih automobila treba smanjiti koliko god je to moguće.

Na sreću, ovaj rizik se može sprečiti. Kroz našu inovaciju, korisni dodatak Axkid Connect, razvili smo sigurnosnu podlogu koja upozorava kada se temperatura u automobilu poveća, kao i ako dete ostane samo u autu. Axkid Connect na taj način deluje kao dodatna bezbednosna mera predostrožnosti za vaše dete i pametan alat za vas kao roditelja.

Problem već na 22 stepena

Većina nas zna da u parkiranom automobilu može biti veoma toplo, kao i da je opasno ostaviti decu samu u zaključanom vozilu. Međutim, mnogi nisu svesni činjenice da dete može da doživi toplotni udar u danima kada se spoljna temperatura penje samo do 22° C, jer auto može dostići temperaturu i do 47° C. [1] Postoje slučajevi kada roditelji potcenjuju rizike i ostavljaju mališana bez nadzora u kolima. Ipak, većina incidenata se dešava kada roditelji ili staratelji nesvesno ostave dete u vozilu. Neki od najčešćih razloga za nenamerno ostavljanje deteta u autu su promene u rutini, pogrešna komunikacija i nedostatak sna. [2] Drugim rečima, to je nešto što se svakom može dogoditi.

Opasne temperature za 15 minuta

Postoji mnogo različitih faktora koji utiču na temperaturu automobila, kao što su spoljašnja temperatura, vlažnost i vremenske prilike. Poznato je da se vreme i spoljašnja temperatura mogu značajno promeniti tokom letnjeg dana, a auto može brzo postati neverovatno vruć. Krov vozila se direktno zagreva, prilično dobro provodi toplu, pa se i temperatura vazduh unutar auta brzo diže. Sunce sija i kroz prozore, grejući sedišta i instrument tablu. U parkiranom automobilu nema razmene vazduha i većina toplote ostaje unutar vozila. Shodno tome, unutrašnja temperatura se brzo povećava i postaje mnogo viša od spoljne temperature.[3]

Studije pokazuju da temperatura automobila može porasti za čak 10 do 15 stepeni za samo 15 minuta! Temperatura se najviše povećava tokom prvih 30 minuta. Ostavljanje malo otvorenih prozora ne usporava značajno proces zagrevanja niti doprinosi smanjenju maksimalne dostignute temperature.[4]

Kako unaprediti bezbednost dece kao putnika

Bebe i mala deca su sklonija hipertermiji nego odrasli, jer njihova telesna temperatura raste brže nego kod odrasle osobe.[5] Ona su posebno ranjiva u pregrejanim automobilima jer ne mogu da komuniciraju, kao ni da otvore vrata i prozore vozila. Ostavljanje deteta u automobilu može imati razorne posledice, čak i ako je to samo na nekoliko minuta.

Novi zakon u Italiji

Nažalost, zaboravljena deca u vrelim automobilima je problem koji ne samo da traje već se i povećava u nekim delovima sveta.[6] Zbog toga je Italija pre nekoliko godina uvela zakon kako bi se sprečile nesreće u pregrejanim vozilima. On se odnosi na roditelje dece do 4 godine i osmišljen je tako da zahteva da automobili imaju sigurnosne uređaje. Jedni upozoravaju vozače ako je dete ostavljeno samo u autu, a drugi uređaji šalju signale vozačevom “pametnom telefonu” da je van dometa senzora na sedištu deteta. Za one koji se ne pridržavaju zakonskih regulativa slede novčane kazne, kao i kazneni bodovi. Ukoliko se prekršaj ponovi – vozačka dozvola biće suspendovana na najmanje 15 dana.[7] Verovatno je da će slični zahtevi biti usvojeni i u drugim zemljama u budućnosti.

Bezbedni Axkid Connect sprečava rizike

Axkid Connect je sigurnosna podloga razvijena i dizajnirana da minimizira pomenute rizike i spasi živote. Ovaj dodatak pruža roditeljima sigurnost i dodatnu pogodnost za bezbednost dece. Jedinstven je proizvod dizajniran da zaštiti decu od toplotnog udara, kao i da upozori da su ostala sama u automobilu. Ima visoko osetljive senzore, koji pomažu roditelju da bude blizu deteta tokom putovanja i otkrije okolnosti koje nisu bezbedne za mališana.

Axkid Connect se jednostavno postavlja na dečije auto sedište i povezan je sa vašim “pametnim telefonom”. Čim nešto nije kako treba, telefon će vam to signalizirati. Tako će recimo nagovestiti da treba prilagoditi temperaturu u automobilu; upozoriti da dete predugo sedi u sedištu vozila; ili ako je ostalo samo u autu. Uklapa se u sve vrste i marke auto sedišta za decu i nosiljke za bebe. Korišćenjem ove sigurnosne podloge smanjujete rizik od ljudskih grešaka i osiguravate zdravlje i dobrobit vašeg deteta.

AXKID

Axkid stalno radi na unapređenju prava dece na bezbednost na putevima i nastavlja da se fokusira na inovacije. Naš proizvod Axkid Connect pruža veću sigurnost, bezbednost, kao i blagostanje i vašem detetu i vama.

Napomenućemo još jednom – nikada ne ostavljajte dete u parkiranom vozilu tokom letnjih meseci! Pogotovo ne samo! Takođe, podsećajte druge na opasnost od pregrejanih automobila.

Izvori:

[1] Booth J, et al. Smrt od hipertermije među decom u parkiranim vozilima: analiza 231 smrtnog slučaja u Sjedinjenim Državama, 1999 – 2007. Forensic Sci Med Pathol 2010; 6:99; 105.

[2] https://www.kidsandcars.org/2020/06/30/protecting-children-preventing-deaths-from-hot-cars/

[3] https://fof.se/artikel/varfor-blir-det-sa-varmt-i-bilen

[4] McLaren C, Null J, Quinn J. Toplotni stres u automobilima: Umerene temperature okoline izazivaju značajan porast temperature u zatvorenim vozilima. Pedijatar 2005.

[5] Null J. Hipertermija smrti dece u vozilima. Katedra za geonauke. Državni univerzitet u San Francisku. 2010.

[6] Videti npr studije sporevene u SAD: Mark R. Zonfrillo, Mackenzie L. Ramsay, Janette E. Fennell & Amber Andreasen (2018) Nenamerne povrede u saobraćaju i fatalni događaji: Pretnje deci u vozilima i oko njih, ili izveštaje iz organizacija Kids and Cars;

[7] Uveden novi zakon u Italiji OVDE; takođe i Kampanja “Protiv napuštanja dece u automobilima”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *