Bezbednost, Saveti i korisne informacija

Šta je to i-Size standard?

Kada roditelji počnu da traže auto sedište za svoje dete, u želji da se što bolje informišu sa svim detaljima, nailaze i na nove, potpuno nepoznate termine. Kako bi mogli da izaberu adekvatno i bezbedno sedište mlađanom putniku, ujedno zadovolje i svoje potrebe, pre svega, treba prvo da razumeju koje su odlike ponuđenih proizvoda, a kojih je tako mnogo na tržištu.

Sigurno se primetili da neka auto sedišta imaju a neka ne oznaku i-Size. Šta ona predstavlja? Koliko je važna tokom odabira auto sedišta?

i-Size ili R129 je nova regulativa, odnosno evropski standard, koji će u budućnosti zameniti ECE R 44 04, a za cilj ima postizanje dodatne bezbednosti dece u automobilu. Za sad su oba standarda ispravna i koriste se. 

i-Size je stupio je na snagu 2013. godine i u prvoj fazi  odnosi se na auto sedišta za bebe i decu do 4 godine. Razvijen je na osnovu detaljnih istraživanja o bezbednosti dece u automobilu. Da bi neko auto sedište dobilo i-Size oznaku (koja je dokaz da je usaglašeno sa R129 standardom), mora da prođe rigorozne testove pre nego što se pojavi na tržištu. 

Koje su glavne novine u odnosu na ECE R 44 04?

1. Bolja zaštita glave i vrata

2. Povećana sigurnost u slučaju frontalnog i bočnog udara

3. Obezbeđuje da se dete do 15 meseci vozi suprotno od pravca vožnje

Jaja sedišta (grupa 0+) standarda ECE R 44 04 imaju ovu opciju vožnje od 0-13 kg, ali nisu dovoljno velika da bi se u njima vozila beba od 15 meseci.

Axkid Modukid nosiljka

4. Montaža sa ISOFIX bazom

Fokus je na instaliranju sedišta sa ISOFIX sistemom, odnosno bazom. Prednost je ne samo laka i brza, nego i ispravna montaža. Jer, gotovo je nemoguće pogrešno postaviti sedište pomoću ISOFIX-a. Za razliku od ovog sigurnosnog sistema, instalacija pomoću pojasa automobila, nažalost, pruža veliku opasnost da se auto sedište pogrešno montira u vozilo i samim tim njegova funkcija da zaštiti dete u sudaru se gubi. Pojedini modeli sedišta ECE R 44 04 standarda ne dolaze sa ISOFIX bazom, ali kod mnogih može posebno da se dokupi, što roditelji zbog često visokih cena izbegavaju. Sama baza u tom slučaju ne transformiše ECE R 44 04 u i-Size, jer pored baze moraju i drugi kriterijumi da se zadovolje.

ISOFIX jednom postavite u auto, i vadite i stavljate sedište u njega na jedan klik. Uvek ste sigurni da je sve bezbedno i kako treba. Pojaseve morate svaki put da proveravate i ponovo zatežete.

Od 2013. godine proizvođači automobila su počeli da obeležavaju zadnje sedište oznakom i-Size. To znači da su ti automobili opremljeni ISOFIX sistemom i da je pod automobila dovoljno jak da izdrži teleskopsku nogaru dečjeg sedišta.

Axkid ONE +

5. Prolazi kroz testove bočne zaštite

Iako organizacije potrošača testiraju bočnu zaštitu kod dečjih auto sedišta već godinama, to nije obavezan kriterijum po standardu ECE R44 04. Kod i-Size regulative, brojni su kriterijumi u vezi sa bočnom zaštitom koje proizvođači moraju da zadovolje, a onda se ponovno testiraju.

6. Visina deteta

Za razliku od ECE R 44 04 standarda koji ima definisanu kilažu deteta, R129 se vodi visinom deteta. Ima naravno i maksimalnu težinu za sedišta, ali vođenje po visini znači duže korišćenje jednog sistema sedišta.

AXKID

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *