Saveti i korisne informacija

Povratak u budućnost: Kampanja Axkida za bezbednije putovanje dece

Mnogi kažu da je petica samo za odlikaše! E, pa u maju, petom mesecu u godini, kompanija Axkid, sa sedištem u Geteborgu, pokrenula je novu kampanju. Ona se bavi inicijativom upoznavanja sa prednostima prevoza dece u auto sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila, ili kako ih još zovu “unazad”. Jer, tako su mališani pet puta sigurniji u slučaju sudara nego u sedištima okrenutim napred. Moglo bi se reći i ovako: Budite okrenuti “unazad”, to će otvoriti put bezbednijoj Evropi!

Nedavno je obeležen Dan bezbednosti dece (5. maj). Tim povodom Axkid je pokrenuo “Povratak u budućnost” (Back to the Future) – inicijativu koja se bavi bezbednijim saobraćajem i putovanjem dece. Trenutno ne postoji zakon ni u Švedskoj, a ni u Evropi u vezi sa dečijim auto sedištima okrenutim “unazad”. A upravo ona bi dugoročno mogla da spasu mnoge živote i utiču da se izbegnu teške povrede mališana u nesrećama.

Švedska bezbednost u DNK Axkida

Nemojte prerano okretati auto sedište vašeg deteta! To je ono što mi u Axkidu želimo da podstaknemo kampanjom “Povratak u budućnost”. Deca koja putuju okrenuta ka putu (napred) imaju i do pet puta veću verovatnoću da će nastradati pri sudaru. To su pokazala istraživanja i statistika Švedske agencije za saobraćaj (Transportstirelsen). Tokom protekle decenije na putevima širom Evrope, nažalost, poginulo je 8.100 dece.

Prema statistikama Evropske unije, manji broj smrtnih slučajeva se javlja u nordijskim zemljama, dok je on znatno veći u istočnoj Evropi. Švedska preporuka je da deca do najmanje 4 godine treba da putuju u auto sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila. Međutim, ova smernica se prečesto zanemaruje. Prema Folksamovom poslednjem istraživanju (najveće švedsko osiguravajuće društvo), čak 70% švedske dece od 4 godine vozi se u sedištima okrenutim napred. U ostatku Evrope mališane čim napune godinu dana roditelji smeštaju u sedišta okrenuta napred, što se vidi u velikom broju nesreća sa smrtnim ishodom.

Najbezbednija vožnja: Izaberite adekvatno dečije auto sedište

Kao prvi korak u ovoj tranziciji, Axkid je kreirao globalnu informativnu kampanju. Sajt kampanje služi kao arena za učešće sa ciljem prikupljanja glasova i podrške za pokretanje pitanja bezbednosti dece u saobraćaju u Evropi.

– Promena se mora dogoditi što je pre moguće. Najvrednije što imamo su naša deca! Ali i pored toga, ne postoji zakon koji obezbeđuje njihovu bezbednost u saobraćaju. Inicijativom “Povratak u budućnost” nadamo se da ćemo uključiti i pokrenuti debatu o pravu dece na najveću bezbednost! – rekao je Daniel Johanson, izvršni direktor kompanije Axkid.

Predrasude o dečijim sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila

Ni nacionalna ni evropska vizija nulte smrti na putevima ne može se ostvariti bez povećane upotrebe auto sedišta okrenutih u suprotnom smeru od kretanja vozila. Uprkos činjenici da je Švedska zemlja pionir kada su u pitanju bezbednost na putevima i istraživanja u saobraćaju, što je ostavilo utisak na ostatak Evrope, deca su ozbiljno povređena u saobraćaju zbog prerane upotrebe auto sedišta okrenutih prema napred. Zato su potrebni snažniji zakoni i strožiji zahtevi od dosadašnjih.

– Činjenice su jasne, frontalni crash testovi (testovi sudara) pokazuju da su sile koje deluju na vrat i do pet puta veće kada dete sedi okrenuto napred u odnosu na leđa. Najveća prednost auto sedišta okrenutog u suprotnom smeru od kretanja vozila je ta što podržava cela leđa, vrat i glavu deteta, raspoređujući sile sudara na veću površinu, i na taj način značajno smanjujući sile na vratu – objasnio je.Daniel Lundgren, menadžer za bezbednost i usklađenost kompanije Axkid.

Axkid vodič za dečija auto sedišta

Veliki proizvođači automobila rade na tome da osiguraju deci bezbedno putovanje. Na primer, Volvo Cars, sa kojim je Axkid nedavno potpisao sporazum, ulaže u inteligentne sisteme veštačke inteligencije kako bi sprečio nesreće. Uprkos tome što nas proizvođači automobila podstiču da ih koristimo, potrošači često ne koriste pravilno ili dovoljno sedišta za decu. Nažalost, saobraćajne nezgode će se i dalje dešavati. Zbog toga je važno podići svest o bezbednosnim merama, i to jednostavnim kao što su auto sedišta okrenuta “unazad”. Međutim, potrebno nam je više ljudi koji bi preuzeli odgovornost i posvetili se sigurnijoj Evropi.

– Sa “Povratkom u budućnost” želimo da se radujemo strožim zahtevima i zakonima o putovanju “unazad” širom Evrope. Ali mi to ne možemo sami! Sve strane, od roditelja do najvećih igrača na tržištu, moraju da pomognu i doprinesu. Na kraju, radi se o jednoj stvari – spašavanju života dece! – zaključio je Daniel Johanson.

AXKID

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *