Saveti i korisne informacija

Zašto dete u auto sedištu treba da bude bez jakne

Bezbednost naše dece nam je glavni prioritet u životu. Mi u Axkidu doprinosimo sa sigurnim auto sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila. Ali, da bi dete bilo što bezbednije i zaštićenije tokom voženje, važno je da vi kao odrasla osoba obezbedite da je njegovo sedište pravilno postavljeno i da mlađani putnik u njemu pravilno sedi.

Da li ste znali da jakne i auto sedišta nisu dobar spoj? Kaputićima, prslucima, jaknama i ostaloj spoljnoj odeći nije mesto u sedištu. Oni stvaraju distancu između tela i pojasa, što znači da pojas nije dovoljno blizu tela koliko bi trebalo da bude. Zbog toga ova “naduvana” odeća uzrokuju lošije zatezanje pojasa kod deteta, i u slučaju sudara dovodi do većeg rizika od povreda i jačine udara na dete. Ili još gore, sa labavijim zatezanjem pojasa zbog dodatne garderobe, rizik od iskliznuća mališana iz pojasa je veća.

3 koraka kako pravilno namestiti dete u Axkid auto sedište

Roditelji često kažu; “Ali, ne želim da mi se dete smrzne dok se vozimo”. Pa, umesto debelih jakni i prsluka, postoje druge opcije koje mogu zagrejati malog putnika tokom vožnje:
* Koristite obično ćebe koje ćete staviti na dete sa spoljne strane pojasa i auto sedišta;
* Obucite mu vunenu odeću. Grejaće ga a neće stvarati vazduh između pojasa i odeće;
* Koristite štitnik za noge koji je dizajniran za upotrebu u auto sedištu i koji omogućava provlačenje pojaseva. Zatim, pričvrstite dete u štitnik za noge i zatvorite ga tako da se nalazi sa spoljne strane sedišta. Važna stvar je to što u hitnim slučajevima štitnik neće otežavati izlazak iz sedišta.

Priča iz života: Mama, ja sam dobro!

Nažalost, mnogi roditelji su nemarni po pitanju nošenja dodatne garderobe u sedištu i misle da je previše komplikovano i oduzima dosta vremena svaki put. Argument da putovanje kratko traje – nije dovoljno dobar. Nezgoda se može desiti u bilo kom trenutku, pa čak i pri malim brzinama i veoma kratkim relacijama. A, sila udara se može povećati sa dodatnom odećom, što je nepotreban rizik za bezbednost vašeg deteta.

Putujte bezbedno tokom zime, izbegavajte debelu spoljnu garderobu i obucite je detetu kad bezbedno stignete na odredište.

AXKID

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *