Axkid artikli, Saveti i korisne informacija

Da li je skupo bezbedno dečije auto sedište?

Dobićemo bebu! Rečenica koja je unela mnogo radosti i sreće u svaku porodicu. Saznanje o dolasku novog člana menja način dotadašnjeg života, planira se mnogo toga, od imena, preko izbora krevetića, izgleda sobe, do prve garderobe. Roditelji koji imaju automobil, naravno, razmišljaće i o kupovini auto sedišta za dete. A ta poslednja navedena stavka može doneti mnogo glavobolje i nedoumica. Ma koliko da ste se dobro informisali uvek postavljate pitanje jeste li napravili idealan izbor? Želite da obezbedite mlađanom putniku pre svega sigurnu, bezbednu i udobnu vožnju. Ali, važna odredba pri kupovini je i cena. Složićemo se da ona nije mala i da može biti ponekad i odlučujući faktor pri donošenju odluke. Ne treba polemisati da bezbednost dece nema cenu, ali mora se voditi računa i o kućnom budžetu. Mi smo malo analizirali, pa jednostavnom matematikom napravili računicu, a vi sami zaključite i odgovorite na pitanje da li je bezbedno dečije auto sedište zaista skupo.

Čim se beba rodi, roditelji se susreću sa brojnim troškovima – krevetac, kolica, cucle, flašice, pelene, maramice, kremice…. sve to nije luksuz, nego potreba. Pošto se mi bavimo proizvodnjom i prodajom auto sedišta, naš fokus je na bezbednosti dece u saobraćaju. To je ono što malim putnicima može sačuvati život prilikom saobraćajne nezgode. Zbog toga svakodnevno testiramo naše proizvode i usavršavamo ih, trudeći se da omogućimo sigurno putovanje celoj porodici. Dosadašnja istraživanja pokazala su da u Evropi svakih šest minuta neko pogine na putevima. Saobraćajne nesreće su vodeći uzrok smrtnosti kod dece i mladih od 5 do 14 godina, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije! Naš imperativ je bezbedno dečije auto sedište!

Kako odabrati najbolje auto sedište za dete?

Znamo da je na tržištu veliki broj brendova i da svako hvali svoju robu, neko lepim rečima, neko argumentima. Ma koliko isticali kvalitet naših proizvoda, sigurnost, udobnost, testove koje su prošli i nagrade koje su osvojili, ipak kupac može da negoduje i samo kaže: “Skupo je, ja ne mogu da izdvojim toliko novca!” Nije lako uz prosečnu platu izdvojiti pedesetak hiljada dinara za dečije auto sedište…. No, da li je baš tako? Imajte na umu, kupovina auto sedišta je dugoročna investicija! Dete će ga koristiti nekoliko godina, ima i onih koja mogu biti funkcionalna čak i do polaska u školu.

Hajde da posmatramo koliko određene proizvode dete koristi i koja je njihova cena. Ponekad smo spremni da izdvojimo za neodoljivu garderobu “sve iz kasice”, mada znamo da će je naše čedo odenuti tek nekoliko puta, jer će je jednostavno prerasti. Ili će je pak pri prvom nošenju uflekati voćem ili poderati. Opremanje sobe, posteljinice, portiklice, igračke i ko zna šta sve još možda i ne deluje tako skupo, ali kada se uzme u obzir broj dana koliko će beba to koristiti daleko je veća investicija nego izdvojiti novac za kupovinu auto sedišta. Zvuči vam nemoguće, zar ne? Ali, pojasnićemo.

Predrasude o dečijim sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila

Mnogi roditelji znaju da kažu – “pelena nikad dosta”. Da, to je veoma važna stavka bez koje se ne može i na koju ide mnogo novca. Prosečna cena pelene je oko 20 dinara po komadu, a obično ih promenimo pet dnevno. Računica je jednostavna – treba za pelene izdvojiti 100 dinara za jedan dan, odnosno oko 36.500 dinara godišnje. Hmm, pa po toj ceni može se kupiti i auto sedište, zar ne?! A ono se koristi mnogo duže…

Evo konkretnih primera. Sedište Axkid MInikid u ovom trenutku košta 46.600 dinara, a dete će se u njemu voziti šest godina. Znači, dnevna cena za korišćenje Plus testiranog sedišta, sa Axkid zaštitom od bočnih udara (ASIP) i dobitnikom Folksam nagrade (“Dobar izbor 2015″), te priznanja “Najbolja vrednost cene“ od Best-in-Test.se, samo je 21 dinar!!! Axkid One+ košta 93.400 dinara, koristi se sedam godina, te tako ispada da mu je dnevna cena – 36 dinara. A, za sedište Axkid Move treba izdvojiti 32.600 dinara, koristi se šest godina, pa je dnevna cena korišćena 15 dinara!

Kako unaprediti bezbednost dece kao putnika

Da li ste promenili mišljenje? Je li bezbedno dečije auto sedište i dalje preskupo? Zar ne biste mogli da se tokom dana odreknete koje kafice, cigarete, žvake… da ne navodimo neke skuplje stvari… eto, tek 15-20 dinara dnevno, pa pomnožite to sa određenim brojem nedelja, odnosno godina… mala odricanja, a dobit ogromna! Uostalom, šta je važnije od bezbednosti naše dece?!

AXKID

One thought on “Da li je skupo bezbedno dečije auto sedište?

  1. Maja каже:

    zanimljiva računica i potpuno ste u pravu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *