Axkid artikli, Saveti i korisne informacija

Kako odabrati najbolje auto sedište za dete?

Koje auto sedište treba da izaberem za svoje dete? Ovo je često pitanje koje postavljaju roditelji, pogotovo oni koji prvi put dolaze u našu prodavnicu. U ponudi su različiti artikli, a očevi i majke nisu sigurni kakvo bi auto sedište najbolje odgovaralo njihovom detetu, ali i celoj porodici.

U ovom uputstvu, koji je svojevrstan vodič za odabir auto sedišta, pokušaćemo da vam pomognemo i olaškamo da dođete do pravog odgovora. Ići ćemo korak po korak, trudeći se da objasnimo ​​koje opcije imate da vaše dete bezbedno sedi u automobilu.

1. korak – Auto sedište za novorođenčad i male bebe
Kako decu u prvim mesecima života zaštititi u automobilu

Auto sedište za bebe, popularno “jaje”, nudi najbolju zaštitu za one najmlađe, tokom prvih meseci života. Ono je razvijeno i najprikladnije je za novorođenčad i male bebe, tako da bi uvek trebalo da bude vaše početno sedište u vozilu. Njega često unosite i iznosite iz auta, naravno sa sve bebom u njemu. I retko ga ostavljate u automobilu kada ga ne koristite. A, mnoga auto sedišta za najmlađe bebe su na tržištu kompatibilna sa kolicima. To je postalo uobičajeno i olašava svakodnevnu upotrebu auto sedišta. Ipak, treba voditi računa da beba ne bude predugo u njemu. Ako je reč o dužem putovanju, postarajte se da pravite pauze kako biste se svi odmorili, a mlađanog putnika izvadili iz “jajeta”. Takođe, auto sedište uvek treba instalirati u suprotnom smeru od kretanja vozila. Ukoliko ga postavljate na prednje sedište, obavezno proverite da li je isključen vazdušni jastuk na mestu suvozača.

Za mnoge roditelje veoma važna stavka kod odlučivanja oko odabira auto sedišta za svoje dete je da bude lako za postavku, te da ga brzo i jednostavno mogu unositi i iznositi iz vozila. Zato mnoge porodice biraju i-Size sedište sa ISOFIX konektorima. U našem asortimanu preporučujemo i-Size auto sedište za bebe Axkid Modukid Infant, odnosno nosiljku.

Axkid Modukid nosiljka

Odobrena je za novorođenčad, 40-75 cm i do 13 kg. Brzo i lako se postavlja. Axkid Modukid nosiljku je najbolje instalirati zajedno sa Axkid Modukid bazom. Jednostavnim klikom možete da pričvrstiti ili otpustiti sedište za bebe sa baze, a vaše dete može da nastavi da spava u nosiljci. Jedno je od najlakših sedišta za bebe na tržištu, teško samo 3,7kg i kompatibilno je sa 90% kolica.
Kada vaše dete preraste nosiljku za bebe, možete da nastavite da koristite istu bazu. Na nju ćete jednostavno postaviti drugo Axkid Modukid sedište, koje je pogodno za decu do njihove 4 godine. Cenjena karakteristika baze je prilagodljivost. Šest pozicija ima pokretni prednji nosač, što omogućava veoma kompaktnu instalaciju, stvarajući više prostora za noge deteta u automobilu. ISOFIX konektori imaju četiri položaja, koji osiguravaju stabilnost i bezbednost za vaše dete.
Axkid Modukid Infant, odnosno nosiljka, ima ugrađen ventilacioni sistem i Axkid zaštitu od bočnih udara za dodatnu bezbednost. Takođe je moguće instalirati sedište za bebu sa pričvršćivanjem pojaseva, koristeći pojas u tri tačke kada se ne koristi baza. U našoj ponudi je i Axkid Modukid Sistem – baza, nosiljka i sedište!

https://www.youtube.com/watch?v=Eo19nFOw7PE&t=1s&ab_channel=Axkid

Kada je moje dete preraslo sedište za bebe?

Preraslo ga je kada pređe odobrenu granicu težine i visine za sedište za bebe. Međutim, ne morate čekati da se to desi. Možete i ranije da promenite auto sedište za neko drugo, takođe okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila. A, pravo vreme za to je kada mali putnik može da sedi samostalno uspravno bez ikakve pomoći. Ukoliko “ispunjava” ovo, ali je još malo, onda može biti dobra ideja da počnete da koristite jastuk umetak za bebe u auto sedištu.

2. korak – Vreme je za sedište okrenuto u suprotnom od smera kretanja vozila
Koje sedište treba da izaberem za svoje dete?

Najvažnije je da ste izabrali auto sedište koje se postavlja u suprotnom smeru od kretanja vozila. Takvo sedište je najbezbednije za decu kada putuju u automobilu i pet puta je sigurnije u poređenju sa sedištem koje je okrenuto u smeru kretanja vozila. Mi u Axkidu uvek preporučujemo da vaše dete putuje u ovakvom sedištu što duže, bez obzira što to zakon ne zahteva, a idealno je do 7 godina. Kada je reč o tome koje sedište treba izabrati postoji mnogo opcija i zavisi od toga šta vama i vašoj porodici najviše odgovara. Jer – nijedna porodica nije ista. Dok se auto sedište za bebe često iznosilo i unosilo u vozilo, sada to više nije slučaj. Ipak, ako koristite dva (ili više) automobila, pa je potrebno premeštanje auto sedišta, trebalo bi da vodite računa da ono onda lako prenosi i jednostavno instalira.

Najbezbednija vožnja: Izaberite adekvatno dečije auto sedište

Axkid Modukid sedište

Znamo da ne postoje dve iste porodice. Pretrpan raspored roditelja je, međutim, zajednički svima. Kada smo razvijali Axkid Modukid sistem auto sedišta, imali smo to na umu. Zahvaljujući njegovoj brzoj i jednostavnoj instalaciji, imaćete više vremena za stvari koje su važne. Axkid Modukid sedište je jedino i-Size auto sedište na svetu sa jedinstvenom karakteristikom naslona za glavu i unutrašnjeg pojasa, koji se automatski prilagođava dužini i veličini deteta. Auto sedište i-Size ima ISOFIX konektore i odobreno je za malu decu, 61-105 cm i do 18 kg, uzrasta od približno 4 godine.

Axkid Modukid sedište je deo sistema auto sedišta koji se takođe sastoji od osnovne jedinice i auto sedišta za bebe. Auto sedište uvek treba da bude instalirano u suprotnom smeru od kretanja vozila zajedno sa Axkid Modukid bazom (koristi se i za Axkid Modukid nosiljku). Baza ima šest prilagodljivih pozicija koje osiguravaju udobnost detetu dok raste, jer može birati između kompaktne instalacije za malo dete i više prostora za noge za veće dete. Zahvaljujući mogućnosti izbora između kompaktne instalacije i većeg prostora za noge, auto sedište se uklapa i u manje i u veće automobile. ISOFIX konektori na bazi imaju četiri položaja za podešavanje, koji obezbeđuju stabilniju i sigurniju instalaciju. Axkid Modukid sedište dolazi sa Axkid zaštitom od bočnog udara (ASIP), pružajući najbolju moguću zaštitu za dete u slučaju bočnog sudara. ASIP treba koristiti na strani auto sedišta koja je okrenuta ka vratima automobila. Kada se instalira na sredini zadnjeg sedišta u automobilu onda ne treba koristiti ASIP.

Predrasude o dečijim sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila

i-Size sedišta su sada ograničena po visini i težini zbog propisa. Jedna od prednosti Axkid Modukida je to što omogućava duže sedenje u sedištu u suprotnom smeru od kretanja vozila nego kod drugih i-Size auto sedišta. I to zbog dugačkog naslona sedišta i karakteristika baze koja daje podesiv prostor za noge omogućavajući vašem detetu udobno putovanje. Axkid Modukid je lak za instaliranje, a i za prenošenje iz jednog u drugo vozilo. Ima mnogo korisnih funkcija koje vam olakšavaju svakodnevni život. Axkid Modukid je lansiran tokom 2019. godine i već je osvojio Folksamovu nagradu “Dobar izbor”.

Axkid Modukid sistem auto sedišta

Axkid Modukid sistem auto sedišta je idealno rešenje za porodice u pokretu koje žele maksimalnu bezbednost i udobnost za svoju decu. Zahvaljujući brzoj i jednostavnoj instalaciji, imaćete više vremena za stvari koje su važne. Sistem auto sedišta je pogodan za uzrast od 0-4 godine i sastoji se od Axkid Modukid baze, Axkid Modukid Infant (nosiljka) i Axkid Modukid sedišta. Axkid Modukid nosiljka je takođe kompatibilan sa kolicima Axkid Life i 90% svih kolica na tržištu.

Axkid Minikid

Axkid Minikid je auto sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozilo. Ono je odobreno prema standardu ECE R44/04. Pogodno je za decu od 0-25 kg, može se koristiti do otprilike 125 cm njihove dužine i starosti od 6-7 godina. Axkid Minikid je jedno od auto sedišta na tržištu u kojem dete može najduže da putuje (što se godina tiče). Ima jedinstvenu karakteristiku naslona za glavu i unutrašnjeg pojasa, koji se automatski prilagođava visini i veličini deteta. Zato mnogi roditelji kažu da ovo sedište “raste zajedno” sa detetom i osigurava mu uvek bezbedno putovanje. Axkid je jedini brend auto sedišta koji ima ovu autentičnu karakteristiku.

Axkid Minikid je jedno od najpopularnijih i najnagrađivanih auto sedišta koje se postavlja u suprotnom smeru od kretanja vozila. Instaliranje je jednostavno i sigurno, uz pomoć samozateznih traka i pojasa u tri kontaktne tačke u vozilu. Naslon za glavu ima sedam položaja i automatski se prilagođava visini deteta. Ovo sedište uključuje i jastuk za bebe, kao i Axkid zaštitu od bočnih udara (ASIP). Navlake sedišta mogu se prati u mašini (na 30 °). Lako se instalira i u velikim i u malim vozilima.

Axkid Rekid

Axkid Rekid je auto sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila. Odobreno je prema standardu ECE R44/04. Odgovara deci težine do 25 kg, visini do približno 125 cm i starosti do 6 godina. Može se instalirati tako što se koriste ISOFIX konektori, ali i sa vezom za pojas. Kao i Axkid Minikid, i ovo sedište ima jedinstvenu karakteristiku naslona za glavu i unutrašnjeg pojasa, koji se automatski prilagođava visini i veličini deteta. A, pronaći ćete i karakteristiku samozateznih traka za vezivanje koje obezbeđuju laku montažu dok se sedište za auto “pomiče” na mestu. I Axkid Rekid “raste” zajedno sa vašim detetom i pruža sigurno i bezbedno putovanje. Ovo sedište je prošlo Plus Test, a dobilo je i nagradu “Dobar izbor” od strane Folksama.

Axkid Move

I Axkid Move je auto sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila i odobreno prema standardu ECE R44/04. Ovo auto sedište je pogodno za sve koji traže pristupačno i bezbedno rešenje. Namenjeno je deci težine 9-25 kg, i približnoj visini do 125 cm. Nema ISOFIX konektore i ima manje karakteristika u poređenju sa drugim auto sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila. Axkid Move sedište zauzima malo prostora u automobilu, pa ga je lako postaviti kako u male tako i u velike automobile. Prošlo je Plus Test do 25 kg i dobilo Folksamovu nagradu “Dobar izbor”. Uz sedište ide i Axkid zaštita od bočnog udara (ASIP), koja pruža najbolju moguću zaštitu za dete u slučaju bočnog sudara. ASIP treba koristiti na strani auto sedišta koja je okrenuta ka vratima automobila. Ukoliko je postavljeno na sredini zadnjeg sedišta, ASIP nije potreban.

Švedski Plus test

Švedski Plus test je jedan od najtežih testova za polaganje i za razliku od uobičajenog odobrenja, on se radi dobrovoljno, te je na proizvođaču želi li da Plus testira auto sedišta ili ne. Auto sedišta koja su prošla Plus test znači da su sigurna da vaše dete nije izloženo velikim silama tokom frontalnog sudara. Plus test je dopunski test VTI Nacionalnog instituta za istraživanje puteva i transporta, na auto sedištima namenjenim švedskom tržištu. Sva auto sedišta su odobrena za montažu na svim lokacijama u vozilu i dostupna su u dve verzije – maksimum 18 kg za ISOFIX ili maksimum 25 kg za auto sedišta sa pojasom. Danas nije moguće Plus testirati auto sedišta okrenuta napred (u smeru kretanja vozila), kombinovana auto sedišta ili pomoćna sedišta. Jer, nije moguće garantovati da dete u njima nije izloženo velikim silama na vratu. Švedska je svetski lider kada je u pitanju bezbednost dece u automobilu i zato ne iznenađuje što Plus test ima švedsko odobrenje.

Kada je moje dete preraslo da sedi u auto sedištu u suprotnom smeru od kretanja vozila?

Ovo je veoma često pitanje koje postavljaju roditelji. Odgovor je: kada vaše dete pređe ograničenje maksimalne težine ili visine auto sedišta. Takođe je vreme za promenu kada se glava deteta podigne više od jedne trećine iznad ivice naslona za glavu – otprilike u visini dečijih očiju. Svaki mališan raste i napreduje na svoj način pa je zato teško odrediti tačan uzrast kada je vreme da ga okrenemo. Da je ikako moguće, idealno bi bilo da putujemo svi (i odrasli) okrenuti u suptronom smeru od kretanja vozila. Auto sedište ovako postavljeno smanjuje povrede dece do 90%. Kao što smo već mnogo puta rekli, omogućite detetu da što je duže moguće ovako putuje.

3. korak – Buster sedište, poslednja faza auto sedišta
Zašto mom detetu treba pomoćno sedište pošto preraste auto sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila?

Kada vaše dete preraste auto sedište okrenuto u suproptnom smeru od kretanja vozila, ali još nije dostiglo optimalnu dužinu, dodatno sedište će, kao što mu ime kaže, podići dete dovoljno visoko da pojasevi vozila i ramena mogu bezbedno da ga zadrže. Dodatno, odnosno Buster sedište, kao i dodatni jastuk su “krajnja stanica” auto sedišta za stariju decu, pre nego što mogu da sede sa sigurnosnim pojasom kao odrasli. Za razliku od auto sedišta za bebe i auto sedišta okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila, pomoćna sedišta se postavljaju okrenuta ka napred.

Koje dodatno sedište da izaberem?

Prednosti odabira pomoćnog sedišta sa ISOFIX konektorima su u tome što možete osigurati da je ono uvek čvrsto pričvršćeno, čak i kada vaše dete nije u vozilu. Kada izaberete pomoćno sedište bez ISOFIX-a koje zahteva vezivanje pojasom, ono i dalje mora da bude pričvršćeno u svom položaju sa sigurnosnim pojasom vozila tokom putovanja, bez obzira da li je vaše dete u dodatnom sedištu. Iz Axkid asortimana preporučujemo pomoćno sedište Axkid Bigkid koje je dostupno u dve verzije, jednoj sa ISOFIX i drugoj bez. Odobreno za stariju decu težine 15-36 kg. Dizajnirano je sa tri položaja naginjanja za optimizovanu udobnost, zajedno sa podesivim naslonom za glavu sa sedam položaja, koji odgovaraju visini deteta dok raste.

Priča iz života: Mama, ja sam dobro!

Kada je moje dete preraslo pomoćno sedište?

Kada vaše dete pređe granicu težine ili visine dodatnog sedišta, to znači da je prošlo poslednju fazu auto sedišta i da je dovoljno veliko da koristi sigurnosni pojas u automobilu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *