Iskustva korisnika

Monina priča: Težak sudar, ćerka nepovređena u Axkid Minikid 2

Porodica se vraćala sa izleta, i nedaleko od svog doma dogodila im se saobraćajna nesreća. Osim što je bila uplašena, četvorogodišnja devojčica sedela je nepovređena u svom sedištu “unazad”. Ovo je Monina priča.

Mama Mona je poželela da ispriča ono što joj se nedavno desilo. Sa suprugom i njihovo dvoje dece, bila je na jednodnevnom izletu. Društvo su im pravili baba i deda, koji su vozili drugi automobil. Srećna i zadovoljna porodica vraćala se kući. Na samo 5 km od doma desila im se nesreća. Najmlađi putnik bila je Monina ćerka, četvorogodišnja devojčica. Ona je putovala pozadi u vozilu, u svom sedištu Axkid Minikid 2

Saobraćajka nadomak kuće

Saobraćajna nesreća im se dogodila na seoskom putu. Auto sa Moninom porodicom putovao je desnom trakom puta 70 km/h. Bili su nadomak kuće, udaljeni samo oko 5 km. A onda se raskrsnici sa znakom “Stop” ispred njih približilo drugo vozilo. Taj auto je naglo ubrzao i izleteo na put, i nažalost, punom snagom udario u Monina kola. Začuo se snažan prasak i svi vazdušni jastuci su se aktivirali. 

– Pokušali smo da skrenemo u levu traku, ali nismo imali šanse da izbegnemo sudar. Srećom, nije bilo nailazećeg saobraćaja. Ipak, sudar je bio jak i težak! – kazala je Mona i dodala, da ovo, nažalost, dokazuje da ne možete u saobraćaju da kontrolišete nepažnju drugih vozača.

Koliko je staro auto sedište i koji mu je vek trajanja?

Mlađa ćerka nepovređena u Axkid Minikidu 2

Mlađe dete, ćerka koja je tada imala manje od pet godina, sedela je u svom auto sedištu Axkid Minikid 2 okrenutom “unazad”. Nije zadobila povrede, bila je samo uplašena. Kako kaže Mona, često je doživljavala da je poznanici ismevaju i podrugljivo je pitaju zbog čega dete i dalje vozi u sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja vozila.

– Drago nam je što nismo popustili u ovoj našoj odluci! Nikada sebi ne bismo oprostili da se dete ozbiljno povredilo jer nije bilo okrenuto “unazad”! – iskrena je naša sagovornica.

Osoblje Hitne pomoći potvrdilo je da auto sedište koje je okrenuto “unazad” zaštilo je njihovu ćerku na najbolji mogući način. Kao što je Mona rekla, ne možete da zaštitite svoje dete od svih opasnosti po život, ali sa auto sedištem okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila možete mu ponuditi najveću zaštitu dok ste u automobilu.

Povrede ostalih članova porodice

Starija ćerka od 12 godina u sudaru je zadobila modrice i uganuće vratne kičme. Isto je bilo i sa ocem dece. I Mona je bila ugruvana i pretrpela je teški oblik trzajnog udara kada joj je u nesreći stisnut vrat. Cela porodica je zahvalna što je ipak dobro prošla u ovim okolnostima.

Da li je skupo bezbedno dečije auto sedište?

To se može dogoditi svakome

Monina mlađa ćerka znala je da se buni što se putuje okrenuta “unazad”. Htela je da ima auto sedište kao njeni drugari – okrenuto ka napred. Njeni roditelji smatrali su da dete u tom uzrastu ne bi trebalo da donosi odluke vezane za bezbednost. Nakon nesreće, oni su svojoj ćerki detaljno objasnili kako je nju auto sedište okrenuto “unazad” zaštitilo. Devojčica se sada bez prigovora vozi na svom sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja vozila. 

Mnogi ljudi mogu pomisliti “to se meni neće dogoditi” ili “vozim oprezno”. Ali, istina je da se to može dogoditi svakome! I ne možete kontrolisati postupke drugih vozača. Ovom pričom, Mona i njena porodica se nadaju da će podstaknuti ljude da više razmišljaju o važnosti bezbednosti dece u saobraćaju.

To je bila Monina priča. Hvala ti, Mona, što si je podelila sa nama. Srećni smo što čujemo da ste svi dobro posle sudara koji vam se dogodio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *