Saveti i korisne informacija

Koliko je staro auto sedište i koji mu je vek trajanja? 

Da li ste znali da auto sedište za decu ima svoj rok trajanja? Koliko starost sedišta može uticati na efikasnost zaštite deteta i njegovu bezbednost dok putuje? Znate li koliko je staro vaše auto sedište? Kako da saznate njegov vek trajanja? Kada je vreme da ga zamenite?

Funkcija auto sedišta je da naša deca budu bezbedna u vozilima. Auto sedišta se često nasleđuju, ali je važno znati da ono ima svoj vek trajanja – oko 10 godina. Nekad može biti duži, ali i znatno kraći. Sve zavisi koliko i kako se koristi. Zato, auto sedište treba redovno proveravati kako biste bili sigurnu u njegovu funkcionalnost i efikasnost. Na primer, mogu li se pojasevi ispravno zategnuti?! 

Kako da znam koliko je staro moje auto sedište?

Ispod bezbednosnog sedišta za dete možete pronaći utisnuta dva simbola sata sa strelicama u sredini, koje pokazuju na broj. Jedna prikazuje godinu proizvodnje, a druga mesec. Ponekad može da bude malo teže pronaći ih, ali savet je da upalite svetlo kako biste ih jasnije videli. Kada saznate kada je vaša auto sedište napravljeno, znaćete koliko dugo možete da ga koristite. Auto sedište ima preporučeni vek od 10 godina, ali je važno uzeti u obzir habanje i druge faktore.

Šta je to i-Size standard?

Na slici vidimo kako treba čitati brojeve i strelice. Prvi sat pokazuje u sredini godinu proizvodnje. U našem slučaju to je broj 20, što znači da je sedište proizvedeno 2020. godine. Ako se, recimo, na vašem sedištu očitava broj 19, onda je godina proizvodnje 2019. Iznad ovog broja, u krugu, nalazi se 12 brojeva, koji predstavljaju mesece. U našem slučaju, strelica pokazuje broj 10, što znači da je sedište proizvedeno u oktobru. Drugi sat označava dane. Kako je na slici strelica između brojeva, rekli bismo se da je reč o 8-9 danu u mesecu. Dakle, auto sedište na slici je proizvedeno 8. oktobra 2020. godine.  Lako je izračuti koji je vek trajanja i do kad se preporučuje da se može koristiti ovo sedište.

Šta utiče na vek trajanja auto sedišta?

Kao što smo pomenuli, vek trajanja auto sedišta može biti i duži i kraći od 10 godina. To zavisi od proizvođača, kvaliteta materijala, habanja i, naravno, koliko se koristi. Ako je bilo uključeno u nesreću, čak i pri maloj brzini, auto sedište UVEK treba zameniti.

ISOFIX sistem povezivanja auto sedišta – karakteristike i prednosti

Kada treba da zamenim auto sedište?

Osim što sledite preporučeni vek trajanja od 10 godina i auto sedište nije bilo uključeno u sudaru – postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Jer, i one mogu signalizirati da je vreme da zamenite sedište za dete u automobilu. 

– Da se ​​ISOFIX tačke više ne zabravljuju u potpunosti;

– Pojas je vidljivo rastegnut do stepena koji utiče na to kako prijanja uz telo;

– Klokovi kopče za pojas su tupi – može biti prljavština ili tečnost koja je prodrla;

– Indikatori pokazuju greške ili ne rade kako bi trebalo;

– Potporna noga je iskrivljena ili slomljena;

– Dugmad, kopče za kaiš ili drugi delovi su otpali;

– Ako koristite ISOFIX bazu i ona se ne zaključava/otvara/spora je;

– Podešavanje nagiba/naslona za glavu ne radi.

Šta da uradim da moje auto sedište traje što duže?

Budite pažljivi pri postavljanju i rukovanju auto sedištem i trudite se da se ništa ne pokvari.

Izbegavajte produženo izlaganje sunčevoj svetlosti i visokim temperaturama – pokrijte sedište ako će dugo biti na direktnoj sunčevoj svetlosti. Takođe pročitajte naš blog tekst o tome zašto ne biste trebali kupiti polovno auto sedište – OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *