Saveti i korisne informacija

Zašto ne treba kupovati polovno auto sedište

Polovno auto sedište ima pristupačniju cenu od novog. A ako ste ga još dobili od rođaka ili prijatelja, u prvi mah učiniće vam se da je to velika ušteda za kućni budžet. Međutim, dobro razmislite da li je baš tako. Jeste li upoznati da li je ono pravilno korišćeno? Da li je učestvovalo u sudaru? Možda nema vidljivih tragova oštećenja, ali kako proveriti da li ga je ipak nagrizao zub vremena, korozija, neka hemijska dejstva? Možda je sedištu istekao rok trajanja, pa određeni delovi postaju kruti i lomljivi… Radi se o bezbednosti vašeg detata, a to nema cenu!

Apsolutno je imperativ da deca sede bezbedno i sigurno u vozilima, i zato je važno pažljivo razmotriti svoje mogućnosti prilikom kupovine auto sedišta. Ekološka svest, ekonomija deljenja i kupovina polovnih su, naravno, pozitivni i neophodni u današnje vreme. Ali, mi u Axkidu smatramo da postoji previše neizvesnosti kada je u pitanju kupovina auto sedišta na tržištu polovnih. U nastavku smo detaljno opisali četiri najvažnija razloga zašto nikada ne biste trebali da kupite polovno auto sedište.

Vek trajanja auto sedišta

Bezbednosno sedište za decu ima približan vek trajanja od 10 godina. Mi u Axkidu preporučujemo upotrebu auto sedišta ne duže od osam godina od datuma kupovine. Auto sedište se može skladištiti u prodavnici do dve godine pre nego što bude prodato, a to je nešto što uračunavamo u radni vek kao dodatni faktor sigurnosti. Ako kupujete polovno auto sedište, ne znate tačno kada je prvi put prodato i koliko dugo je korišćeno. Vremenom se materijali u sedištu automobila habaju. Zato preporučujemo da odbacite auto sedište nakon osam godina.

Testiranje i bezbednost se razvijaju

Razvoj kontinuirano napreduje i postavljaju se stroži zahtevi za nova bezbednosna sedišta za decu. Standard prema kojem su se sedišta testirala i odobravala recimo 2008. godine uveliko se razlikuju od onih 2018. Današnja sedišta se proizvode prema veoma strogim zahtevima i izuzetno su visokog kvaliteta. Danas proizvedeno auto sedište je, za razliku od polovnih sedišta, podvrgnuto testiranju sličnom onom na koji se podvrgava novoproizvedeni automobil. Ako kupite potpuno novo auto sedište od prodavca, možete biti sigurni, jer znate da ono ispunjava stroge zahteve koji su trenutno na snazi.

Plus test – garancija za bezbednu vožnju 

Istorija auto sedišta je nepoznata

Auto sedišta koja su učestvovala u nesrećama ili su stara, mogu sakriti nedostatke koji se ne mogu videti golim okom. Retko kada poznajete prodavca kada kupujete polovno sedište. Ovo onemogućava garantovanje stanja ili istorije auto sedišta, što drastično smanjuje nivo bezbednosti. Ako je sedište bilo udesno, treba ga odmah odbaciti, bez obzira na to koliko je u dobrom stanju. Dobijate garanciju kada kupujete potpuno novo auto sedište, a u slučaju nezgode, ono je često pokriveno vašim osiguranjem, što nije slučaj kod kupovine polovnih.

Rezervni delovi se više ne proizvode

Kao i kod svega ostalog, evolucija auto sedišta za decu i bezbednosti neprestano napreduje. Starija auto sedišta su možda ukinuta, što znači da ako se nešto pokvari nije moguće nabaviti rezervne delove. A ako je uputstvo za upotrebu nestalo, može biti teško pravilno ga instalirati. Bezbednost mora biti na prvom mestu – u svakom pogledu! Kupovinom novog auto sedišta i izbegavanjem polovnih, ne morate da brinete ni o jednom od ovih problema.

Izvori: NTF, ReSeat, Trafikskiddet, Bonti.se

Foto: @mujfialovisvet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *