Bezbednost, Iskustva korisnika

Rebekina priča: Sedište “unazad” zaštitilo sina u nesreći

Jedna majka želela je da podelili priču iz svog života i skrene pažnju svim roditeljima koliko je važno da odaberu za svoju decu visokokvalitetno auto sedište okrenuto “unazad”. Kako kaže, sedište u suprotnom smeru od kretanja vozila spasilo je njenog sina u saobraćajki koju je nedavno doživeo.

Započeo je običan radni dan, sve se odvijalo po ustaljenoj rutini. A onda se u trenu sve promenilo. Oko10 h ujutru zazvanio je telefon, Rebeka je primila poziv iz policijske stanice. Njen dvogodišnji sin učestvovao u saobraćajnoj nesreći. Majka je požurila na lice mesta. Bila je u strahu, jer nije znala da li je njeno dete povređeno. Po dolasku na mesto gde se desila nezgoda, videla je slupane automobile, kao i kola Hitne pomoći – prazna. Počela je još više da paniči…

Nezgoda

Rebeka priča kako je tog četvrtka, kao i obično, po njenog sina došao deda i povezao ga u vrtić. Međutim, zbog radova na magistralnom putu, morali su da putuju drugom trasom. Deda je krenuo sporednim putevima, koji su mu bili prilično nepoznati. Njegov automobil se našao raskrsnici, koja je bila veoma nepregledna, i zbog toga deda nije uočio znak o prvenstvu prolaza. Odjednom se začuo prasak, auto u kome su bili deda i dvogodišnji unuk sudario se kombijem. Vozilo se više puta prevrnulo, sletevši na krovu u blatnjav jarak pored puta.

Najbezbednija vožnja: Izaberite adekvatno dečije auto sedište

Kada je Rebeka došla na mesto nesreće – zaledila se. Prizor koji je zatekla bio je uznemirujući. Onda je zapazila da je vozilo Hitne pomoći prazno. Gde je njen sin? Kako je? U njenoj glavi nizala su se pitanja na koja nije pronalazila odgovore.

Odjednom je ugledala svog mališana kako se veselo igra u policijskom autu sa uključenom sirenom. Laknulo joj je! Sin je dobro, radostan, čio, nasmejan… A, onda je čula i kako je spasen deda. Njemu su vatrogasci pomogli da izađe iz prevrnutog auta, tako što su morali da iseku vozilo. Na sreću, sve je okončano bez težih posledica po sve učesnike saobraćajke. Kako su policajci i medicinko osoblje zaključili, Rebekinog sina je u sudaru zaštitilo njegovo auto sedište “unazad”. Ona je odabrala baš da bude brenda Axkid! Sve ukazuje da je ono zaslužno što mališan nije zadobio povrede. Rebeka se svakodnevno zahvaljuje srećnim zvezdama zbog svog izbora dečijeg sedišta, jer očigledno bio je odličan. Kako je priznala, često razmišlja šta se moglo dogoditi da nije uložila u visokokvalitetno auto sedište za dete.

Sedište okrenuto “unazad” – odlična zaštita vrata, glave, kičme

Rebeka je uverena da je auto sedište za dete okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila u ovom sudaru imalo presudni značaj na bezbednost njenog sina. Mnogo je uložila u kupovinu sedišta. I vremena, i truda, pa i novca. Izabrala je jedno od najtestiranih i najproverenijih sedišta na tržištu, kako bi osigurala da njen mlađani putnik bude što bezbedniji. Da je kojim slučajem bio u sedištu okrenutom napred ili slabijeg kvaliteta, sasvim je moguće da bi njen sin zadobio teške povrede.

Da li je skupo bezbedno dečije auto sedište?

Naša sagovornica je uvek bila veoma uporna da njena deca ostanu okrenuta “unazad” što je duže moguće uprkos mnogim primedbama prijatelja i rođaka, koji su insistirali da je previše zaštitnički nastrojena. Rebeka se informisala o mnogim detaljima u vezi sa auto sedištima za decu. Tako je i saznala da su vrat, glava i kičma mališana mnogo bolje zaštićeni u sedištima “unazad” nego u onim okrenutim napred. O nekim predstasudama koje ljudi imaju o dečijim sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila pročitajte OVDE.

Nikada nemojte praviti kompromise u pogledu bezbednosti

Ono što je Rebeka doživela je snažan podsetnik na važnost auto sedišta okrenutih “unazad” za decu. Ona savetuje druge roditelje da imaju najbezbednije auto sedište koje mogu da priušte i da ne okreću svoje mlađane putnike prema napred iz bilo kog drugog razloga osim kada ga preraste uzrastom visinom ili težinom. Malo istraživanja i pametnih akcija mogli bi da uštede doživotnu bol u srcu, jer o alternativi za nju nema smisla razmišljati.

Da zaključimo, Rebekina priča je podsetnik da ulaganje u visokokvalitetno auto sedište za vaše dete okrenuto “unazad” nije nikakvo preterivanje ili “suvišna zaštita”, već pametna i odgovorna odluka. To bi mogla biti razlika između života i smrti u slučaju nesreće. Hajde da svi damo prioritet bezbednosti naše dece kada putujemo automobilom!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *