Saveti i korisne informacija

Važeće regulative za dečija auto sedišta: ECE R44 ili R129?

I-Size-regulativa

Sigurno ste na tržištu uočili da neka dečija auto sedišta imaju oznaku ECE R44 a neka ECE R129. Šta one znače i po čemu se razlikuju? Da li su obe regulative i dalje na snazi? Koji standard je sigurniji i ispunjava više zahteve za bezbednosne sisteme u Evropi?

Kada kupujete auto sedište, zakoni o bezbednosti moraju da budu na prvom mestu. Ako nemate odgovarajuće dečije sedište, suočavate se sa kaznama, ali što je mnogo važnije – mogli biste da dovedete svog mlađanog putnika u opasnost. U Evropi, to znači da tražite auto sedište ECE R129 i-Size ili ono koje ispunjava standard ECE R44/04. Dovoljno je da to proverite na atestu (onoj nalepnici obično naranđžaste boje na poleđini auto sedišta). Inače, skraćenica UN/ECE znači Economic Commission for Europe of the United Nations. To je telo koje izdaje odredbe u vezi sa homolagacijom auto sedišta. A, koja je bolja opcija? Objasnićemo razlike između njih da biste mogli da shvatite o čemu se radi, te da odlučite koje sedište da odaberete. Ali važno je da znate da sva dečija sedišta koja se prodaju u Evropi moraju biti testirana i odobrena u skladu sa R44 ili R129. Znači, na snazi su oba standarda.Takođe, sedišta iz starije regulative i dalje mogu biti sigurna i isplativ izbor za roditelje.

O standardu ECE R44

ECE R44/04 uveden je osamdesetih godina prošlog veka i bio je jedan od prvih propisa koji je obezbedio bezbedan standard za auto sedišta koja se prodaju u Evropi. Prema ovom propisu, deca moraju da budu u sedištima okrenutim u supropnom smeru od kretanja vozila do težine od 9 kg (obično je to do 9 meseci starosti). Testovi sudara se rade pri 32mph (milja na sat, što je oko 51,5km/h) za prednji, i zadnji pri 18mph (29km/h). Auto sedišta koja ispunjavaju standard R44 testirana su na frontalni i udar od pozadi, ali ne i na bočni.

Klasifikacija je zasnovana na težini mlađanog putnika, a ne na visini i auto sedišta su podeljena u grupe. Ima ukupno pet unapred definisanih težinskih grupa gde jedno sedište može biti odobreno za nekoliko njih.
Dostupni su modeli koji se mogu postaviti pomoću ISOFIX sistema ili sigurnosnih pojaseva vašeg automobila.

Auto sedišta za decu – šta kaže zakon

O standardu ECE R129

ECE R129 ili i-Size uveden je 2013. godine kao viši standard bezbednosti auto sedišta, kako bi putovanja za bebe i decu bila još sigurnija. Od mlađanih putnika se zahteva da budu smeštena u sedišta okrenuta „unazad“ do 15 meseci, a mnoga dozvoljavaju opciju da tako putuju do 4 godine (ili duže!). Zapravo, putovanje u sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja vozila preporučuje se što je duže moguće! Jer, to je najbezbednija opcija pošto se mališani još razvijaju i rastu. Oni su u mnogo većoj opasnosti kada su okrenuti napred u sudaru nego kada se voze „unazad“.

Sedište birate u zavisnosti od visine vašeg deteta, a ne težine. Ovo može učiniti stvari sigurnijim jer većina roditelja zna visinu mališana bolje od njihove težine. Lakše ćete osigurati da vaš mali putnik sedi u sedištu odgovarajuće veličine. ECE R129 se smatra najbezbednijim standardom sa poboljšanom zaštitom glave i vrata.
Inače, sedišta se odobravaju i prema gornjoj granici težine za auto sedišta sa ISOFIX sistemom. Morate da koristite ISOFIX, koji pričvršćuje auto sedište direktno na šasiju vašeg automobila. Na ovaj način sedište će biti postavljeno brzo, jednostavno i pravilno, gotovo bez greške.

Rezultati testova sudara pri bočnom udaru se procenjuju kao deo standarda. Prednji crash testovi su pri 32mph (51,5km/h), zadnji pri 18mph (29km/h), a bočni pri 15mph (24km/h).
Sva sedišta su u potpunosti kompatibilna sa automobilima iste veličine. Pored obaveznih propisa, većina zemalja ima svoje zakone koji se tiču auto sedišta. Ovi zakoni se mogu razlikovati, pa obavezno saznajte šta važi u vašoj zemlji.

Da li je skupo bezbedno dečije auto sedište?

Da li je auto sedište R44 i dalje bezbedno za upotrebu?

Važno je napomenuti da dečija auto sedišta koja ispunjavaju propis R44 i dalje prolaze rigorozno bezbednosno testiranje, pružaju zaštitu mališanima u slučaju nesreće i odobrena su za upotrebu. Dizajnirana su tako da ispune bezbednosne standarde koji su bili na snazi u vreme njihovog odobrenja i roditelji su ih naširoko koristili godinama sa dokazanim iskustvom u zaštiti dece tokom putovanja automobilom. Za najveću moguću bezbednost, ne zaboravite da uvek izaberete Plus testirano sedište bilo da je u skladu sa propisima R44 ili R129.

Koje su glavne prednosti auto sedišta R44?

Jedna od glavnih prednosti razmatranja auto sedišta sa oznakom R44 – je cena. Ona imaju tendenciju da budu pristupačnija u poređenju sa sedištima sa novijom regulativom R129 (i-Size). Ovo može biti korisno za porodice koje imaju manji budžet ili žele da uštede nešto novca bez ugrožavanja bezbednosti.
Još jedna prednost auto sedišta iz uredbe R44 je da su lako dostupna na tržištu. Pošto su u ponudi već duže vreme, često postoji više opcija za izbor u pogledu stilova, dizajna i brendova. Ovo roditeljima daje širi izbor da pronađu auto sedište koje odgovara uzrastu, težini i visini njihovog deteta, kao i njihovim ličnim preferencijama.

Koliko dugo se auto sedišta R44 mogu prodavati?

Trenutno smo u prelaznoj fazi pa se na tržištu mogu naći auto sedišta ECE R44, kao i ECE R129. EU je donela odluku u kojoj se navodi da je od 1. septembra 2024. dozvoljena prodaja samo i-Size dečijih sedišta, odnosno odobrenih prema regulativi R129. Međutim, ne postoji krajnji datum za upotrebu! To znači da se auto sedišta mogu koristiti tokom svog veka trajanja, što je otprilike 10 godina prema bezbednosnim preporukama mnogih zemalja. Što znači – biće u upotrebi čak i posle septembra 2024. godine.

Kupovina auto sedišta za dete: u prodavnici ili online?

Zaključak

Auto sedišta koja se pridržavaju propisa R44 su i dalje bezbedan i isplativ izbor za roditelje, sa rigoroznim bezbednosnim testiranjem i odobrenjem za upotrebu u Evropi. Nude prednosti kao što su pristupačnost, dostupnost i širi izbor opcija. Iako će se prodaja autosedišta R44 završiti septembra 2024. godine, ona se i dalje mogu koristiti tokom svog veka trajanja, otprilike 10 godina.
Ako koristite auto sedište R129 i-Size, vaša beba mora da putuje okrenuta „unazad“ sve dok ne napuni 15 meseci. Ovo je minimalni uzrast koji se preporučuje pre nego što deca putuju okrenuta ka napred kako bi zaštitili delikatni vrat i glavu vaše bebe. Putovanje okrenuto „unazad“ nudi maksimalnu zaštitu bebama i maloj deci.

Koju vrstu auto sedišta ćete izabrati zavisi od uzrasta vašeg deteta i individualnih potreba. Kao što smo rekli, sedišta R44 ispunjavaju dobar standard bezbednosti za vaš mir. Ali ako želite da vaša beba ili mališan putuju u auto sedištu koje ispunjava najnovije, strožije bezbednosne standarde, trebalo bi da se odlučite za i-Size.

AXKID

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *