Saveti i korisne informacija

Vreme je za prelazak na auto sedište okrenuto napred

Kada je vreme da mlađani putnik kaže “zbogom” svom auto sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja vozila? Kako da roditelj bude siguran da će dete biti bezbedno i u sedištu okrenutom napred? Ovo su pitanja koja nam kupci često postavljaju, a mi u Axkidu trudimo se da dobiju adekvatne odgovore. 

Mnogo puta smo navodili da su istraživanja i testiranja pokazala da je dete najbezbednije u automobilu kada putuje u auto sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja vozila. Čak pet puta je sigurnije pri sudaru nego u sedištu okrenutom napred! Zato uvek preporučujemo da omogućite svojim mališanima ovakav način prevoza, bez obzira što zakon u mnogim zemljama to ne propisuje.

Najbezbednija vožnja: Izaberite adekvatno dečije auto sedište

Znamo da nije lako slediti savete kada su u pitanju deca u automobilu, jer različiti propisi mogu da daju različite preporuke. A, auto sedišta okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila ili kako ih mnogi nazivaju “unazad”, švedska su inovacija iz šezdesetih godina prošlog veka. Možda je to jedan od razloga zašto je Švedska najbolja zemlja na svetu po pitanju zaštite dece u saobraćaju. Axkid, ako ste zaboravili, je firma upravo iz ove države. Inače, prema švedskom zakonodavstvu, deca dok ne dostignu visinu od 135 cm moraju da koriste auto sedište, pomoćno sedište ili drugi specijalni sigurnosni uređaj za decu umesto ili zajedno sa sigurnosnim pojasom.

Švedska bezbednost u DNK Axkida

Vratimo se pitanjima naših kupaca i rešavanju dilema. Deca rastu i razvijaju se na različite načine. Ne postoji univerzalno pravilo u kom uzrastu će dostići određenu težinu i visinu. No, i pored do sada navedenog, dođe vreme kada je vaše dete preraslo auto sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila, ali još nije dostiglo optimalnu visinu da bi koristilo sigurnosni pojas u tri tačke za odrasle u automobilu. Zato uvek treba da imate dodatnu zaštitu za mališane od 6 do 12 godina. 

Auto sedište okrenuto napred je poslednja faza dečijih auto sedišta. Ono će mlađanim putnicima omogućiti da sigurnosni pojas bude u ispravnom položaju za njih. Za ovaj uzrast idealno je naše sedište Axkid Bigkid 2 Premium. U njemu će mališanu biti udobno, i što je još važnije – bezbedno tokom vožnje.

Razlika između sedišta Axkid Bigkid 2 i Axkid Bigkid 2 Premium

Axkid preporučuje prelazak na auto sedište okrenuto napred kada detetova glava u njegovom “unazad” sedištu viri za više od trećine iznad ivice naslona za glavu. A, to je otprilike u visini dečijih očiju. Takođe, i kada pređe maksimalnu težinu ili dužinu naznačenu na uputstvu auto sedišta koje je koristio do tad. Podsećamo, asortiman proizvoda Axkida obuhvata sedišta okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila koja se mogu koristiti za decu visine do 125 cm i težine do 25 kg. To su prosečne vrednosti za decu uzrasta od 6 godina.

Axkid Bigkid 2 Premium je auto sedište podesivo po visini sa dugačkim leđima koje je udobno za korišćenje do 150 cm. Zato mnogi smatraju da je savršen izbor za starije dete koje još nije dostiglo optimalnu dužinu pojasa u tri tačke u automobilu, ali mu je i dalje potrebno auto sedište za bezbednu vožnju.

Axkid vodič za dečija auto sedišta

Detalje o Axkid Bigkid 2 Premium pročitajte OVDE. Navešćemo samo da dužina leđa se može podesiti vertikalno u 9 različitih koraka; na tržištu je jedno od sedišta sa najdužim leđima; ima više položaja naslona; bezbednost je poboljšana podešavanjem položaja vođice sigurnosnog pojasa na ramenskom pojasu i dodavanjem četvrte tačke kontakta na krilni pojas kako bi se osiguralo da je pojas u ispravnom položaju…

AXKID

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *