Saveti i korisne informacija

Zabavite decu tokom vožnje: Igre i aktivnosti u automobilu

Putovanja sa malom decom u automobilu za brojne roditelje su noćna mora. Plakanje, mrzovolja, dosada, povraćanje, stalna pitanja “pa kad ćemo stići?”… Ali, mnogo toga lako možete izbeći. Učinite vožnju, pogotovo onu višesatnu, prijatnom i zabavnom za celu porodicu. Igrajte se, pevajte, stvorite nezaboravne uspomene. I priželjkujte da što skorije ponovo krenete na dugo putovanje na kojem ćete se družiti sa svojom decom i uživati! Ne zaboravite da pored bezbednosti morate voditi računa i o udobnosti malog putnika. Ako putuje u neudobnom sedištu, čak ni najbolje i najzanimljivije igre neće pomoći da se oraspoloži. Zato vodite računa da se vaše dete vozi u kvalitetnom auto sedištu, prilagođenom prvenstveno njegovoj visini.

Šta učiniti za dete u automobilu da bi putovanje bilo prijatnije? Ima toliko isprobanih igara i aktivnosti – samo ih treba primeniti i zaokupiti pažnju vašeg mlađanog putnika. Zahvaljujući njima, putovanje sa mališanom za vas više neće biti izazov. Imajte na umu, ako je detetu dosadno, to može efikasno odvratiti vozačevu pažnju i ugroziti sve putnike.

Dete kome nije dosadno = sigurnije putovanje za sve

Pre nego što odgovorimo na pitanje kako da dete bude zauzeto u automobilu, hajde da razmislimo zašto bi to uopšte trebalo da činimo. Ne radi se samo o prirodnoj brizi roditelja da mališanu ne bude dosadno tokom putovanja i oseća se prijatno. Problem je malo složeniji nego što se čini. Razmislite šta povezujete sa ljutim, umornim detetom. Plakanje, vrištanje i glasno cvilenje su verovatno prvi odgovori koji vam padaju na pamet. Roditelj koji putuje sa nervoznim i razdražljivim mališanom nije u stanju da se u potpunosti fokusira na vožnju. Stalno gleda preko ramena i nervozno steže ruke na volanu, pokušavajući da kontroliše situaciju. Takva rastresenost u kombinaciji sa stresom znači da on možda neće primetiti šta se dešava oko njega na drumu, pa je to lak način da se izazove nesreća ili sudar. 

Auto sedišta okrenuta “unazad” i testiranje na udar od pozadi i sudar

Ovo je hipotetička situacija, ali je, nažalost, vrlo moguća. Deca (posebno najmlađa) ne razumeju da ne treba da uznemiravaju roditelje dok voze. Ne možete da im objasnite da njihova vika, cika i dranje mogu da vam odvuku pažnju i, posledično, dovedu do opasne saobraćajne nesreće. Dakle, najvažnije je razumeti njihove stvarne potrebe. Prilagodite vreme putovanja „dnevnoj rutini“. Šta ovo znači?

Potrebe, potrebe i potrebe – mališan je taj koji odlučuje kada ćete nastaviti vožnju, a kada napraviti pauzu. Mnogo zavisi od sposobnosti i karaktera pojedinačnog deteta. Neki mogu izdržati 6 sati bez pauze i u potpunosti se fokusirati na pogled iza prozora, dok je drugima potreban stalni nadzor i pauza na svaki sat. Evo naših predloga kako da zabavite decu tokom putovanja. U našu listu smo prvenstveno uvrstili igre i aktivnosti koje se mogu izvoditi bez igračaka ili drugih predmeta. Glavni razlog je što će svaki dodatni predmet koji je u kabini auta u slučaju naglog zaustavljanja ili saobraćajne nezgode lako postati “leteći projektil”, koji može povrediti putnike u vozilu. Kada razmišljate o tome kako da vaše dete bude zauzeto u pokretu, bezbednost bi trebalo da bude prioritet broj jedan.

Da li je skupo bezbedno dečije auto sedište?

Deca vole igru. Ne zaboravite da ste i vi bili dete. Igrajte se sa njima. Toliko ima igara koje ne zahtevaju specijalne uslove. Neka se cela porodica oraspoloži, učinite da putovanje prođe mnogo brže. Možda i vi naučite neku novu igru jer ne zaboriavite da vaša deca uče mnogo brže nego vi i da su prepuna želje za igrom.

ZABAVA I IGRE ZA NAJMLAĐE

1. Paketić iznenađenja

Neko će reći kutija, neko torba, kesa, škrinja, vreća…a mi smo izabrali da bude paketić iznenađenja. Bitno je da na jednom mestu možete spakovati nekoliko predmeta / igračaka. I da to bude tajna. Vi najbolje poznajete svoju decu, pa tako i njihov ukus, znate šta vole, čemu se raduju. Iznenadite ih i u paketiću ponesite sitnice koje će ih usrećiti. Mogu to biti neke zaboravljene igračke sa kojima su se nekad rado igrali, ali naš predlog je da obavezno bude nekoliko potpuno novih stvari za mlađanog putnika. Osnovna svrha igre je da probudi radoznalost kod deteta. Mali istraživač će sigurno želeti da proveri kakva se iznenađenja kriju u magičnom paketiću! Preporučujemo upotrebu mekih igračaka male težine, koje neće naneti štetu putnicima ako počnu da lete po kabini automobila usled naglog kočenja ili sudara.

2. Mali vozač

Šta sprečava vaše dete da sedne za volan? Naravno, to je volan igračka, zbog kojeg se oseća kao pravi kralj puteva. Takav volan je lako pronaći u većini prodavnica igračaka – izaberite što je moguće mekši i lakši.

3. Knjige i pregledanje slika

Pokažite slike detetu – iako nije posebno inovativno, uvek je hit kod najmlađih. Bilo bi dobro da tokom putovanja uvek imate pri ruci novu knjigu, koja će zainteresovati mlađanog putnika. Naravno, i one dobro poznate su odlične, pogotovo ako su među omiljenima.

4. Briga o plišanoj igrački

Dok vozite, pazite da vašem detetu ne bude dosadno. Ali, ko će se brinuti o njegovom voljenom plišanom medi ili kuci? Mališan će se rado pobrinuti o svojoj omiljenoj igrački / lutki. Igraće se s njim, pokazivati mu pejzaže kroz prozor automobila ili ga uspavati. Plišana igračka je jednostavan, ali veoma efikasan način da zaokupite interesovanje malog putnika.

5. Glupiranje

Pokazivanje blesavih lica, modulacija glasa, imitiranje, pretvaranje da ste neko drugi… Sve to odlično deluje na maštu mališana i osigurava da mu sigurno neće biti dosadno dok putuje. Eksperimentišite i vidite šta je najbolje za vaše dete.

Najam dečijih auto sedišta

6. Zzz…

Vraćamo se na ono što smo već rekli – razmislite o potrebama vašeg čeda. Ovo je posebno važno kod male dece. Jedan od najboljih načina da se nosite sa dosadom je – spavanje. Pokušajte da planirate svoje putovanje tako da se poklopi sa satima za dremanja vašeg deteta. Na primer, ako mališan ide na spavanje u 13h, bilo bi dobro da krenete na put u 12,50h. Na ovaj način vam je zagarantovano 1,5-2 sata mirne vožnje bez stresa na početku vašeg putovanja.

IDEJE ZA MALO STARIJU DECU

1. Pronalaženje boja

“Sada imamo super važan zadatak – tražimo automobile koji su zelene boje. Ko ih nađe, pobeđuje!“ – tako bi mogla da započne igra pronalaženja boja, što znači pravo takmičenje za dete. Mališan mora da pobedi i roditeljima pokaže ko je najbolji!

2. Pevanje

Tokom vožnje takođe možete podstaći dete da peva svoje omiljene pesme. Ili još bolje – svi zajedno da pevate! Ne brinite o tonalitema i falširanju, najvažnije je da uživate u zajedničkom trenutku. Kao bonus, možete pokušati da namerno mešate stihove sa pesmama iz vašeg repertoara. Pažljivo dete će primetiti grešku i sa ponosom će vas ispraviti.

3. Igre rečima

Ovakve igre su bile popularne i u vreme vašeg detinjstva, a mnoge su se zadržale i kod odraslih. 

* Na slovo na slovo – stara dobra igra, koja ovog puta može da bude ograničena na predmete koji se nalaze u automobilu, ili na auto-putu, ili kod kuće ili se opdnosi na imena dragih osoba iz familije, vrtića, komšiluka… sve zavisi od vaše mašte 

* Reč po reč priča – sklapate tokom puta priču, tako što svako mora pošto ponovi reči koje su prethodni igrači izrekli (tačnim redom) i da pridoda na kraju svoju.  

* Mala reč – velika reč – još jedna govorna igra u kojoj igrač kaže kratku reč, a drugi treba od nje da “napravi” dužu; recimo: MIŠ (mišolovka, mišica, mišljenje…); LAV (lavanda, slavlje, alav, lavor…)   

* Rimovanje – igrač kaže reč a zadatak narednog je da se i njegova reč završava na isti slog, na primer: krušKA-njušKA-azbuKA-jabuKA-patiKA … 

* Reč sa poslednjim slovom – počinjete tako što ćete izgovoriti bilo koju reč, a zadatak deteta je da pronađe reč koja počinje poslednjim slovom vaše zadate reči, onda i vi treba da sledite isti princip. Naravno, svi igrače se trude da nema ponavljanja već izgovorenih reči. Evo i primera – trešnjE – EkseR – RanaC – CuclA – AvioN – NoS – SloN – NaočarE – EskiM – MaramA – AutmobiL – LutkA – AutobuS – SokO – OrmaN…

* Igra pogađanja – pomislite na predmet / životinju / mesto / neku poznatu ličnost (rođak, komšija, kum, drugar iz vrtića…) a dete mora da pogodi šta je ili ko je to postavljajući pitanja na koja se odgovara samo sa DA ili NE.

Zašto dete u auto sedištu treba da bude bez jakne

4. Šta je u kamionu?

Još jedan odličan način da podstaknete maštu vašeg deteta. Princip je jednostavan: svaki kamion ili kombi pored kog prođete na putu ima “tajni teret”. Šta je to? Gde treba da ide transport? Naravno, što su odgovori zanimljiviji i čudniji, to bolje.

5. Bingo

Stari dobri bingo nikad ne dosadi. Potrebno je samo da pre putovanja pripremite papir na kome su ispisani ili nacrtani neki predmeti koje vaše dete treba da prepozna tokom vožnje. To može biti konj, krava, pas, mačka, bicikl, traktor, kombajn ili bilo koje drugo vozilo, logo supermarketa u koji često odlazite… Naravno, kada vaše dete pogodi celu listu, trebalo bi da bude nagrađeno!

6. Audio knjige

Knige su oduvek bile pravi mali magnet. Međutim, moda se promenila, tehnologija je napredovala, pa sad imamo e-knjige i audio knjige. 

Slušanje knjiga tokom vožnje može biti odlična aktivnost za decu. Većina platformi za e-knjige i audio knjige nude i klasičnu dečju literaturu i novije naslove. Širok asortiman olakšava prilagođavanje sadržaja uzrastu i željama mališana. Audio knjige mogu biti vrlo zabavne i opuštajuće, kako za decu tako i za sve putnike. Jer, često su pravljene upravo da zabave slušaoce – sa mnogo simpatičnih glasova i zvučnih efekata. Knjige, bez obzira da li su audio, e ili klasične, istovremeno će imati i obrazovnu i edukativnu ulogu.

Saveti za duga putovanja automobilom sa malom decom

7. Tableti, pametni telefoni i drugi elektronski uređaji

Roditelji koji ne znaju šta da rade sa svojim detetom u automobilu često biraju da se igraju ispred ekrana. Moderni gadžeti to omogućavaju. Mobilni telefoni, tableti, muzički uređaji su postali deo naše svakodnevice. Iako to može izgledati kao lak izlaz, teško je ne složiti se da je ovo veoma efikasan način da se uguši dosada. Mlađani putnici mogu mirno da gledaju film ili neku epizodu svoje omiljene serije, ili da se urone u svet virtuelne zabave. Samo zapamtite da je umerenost ovde ključna – dok se 1,5 sat ispred užarenog ekrana tableta može tolerisati, putovanje od 5 sati na ovaj način nije nikako preporučljivo.

Zabava je važna i svima će tokom putovanja biti prijatnije uz neku igru ili aktivnost, a i vreme  će proći brže i opuštenije. Kada predugo sede u autu, deca mogu brzo da postanu frustrirana. Zato – imajte spremne predloge da ih razonodite, u zavisnosnosti od uzrasta mališana i njihovog interesovanja. Deca su radoznala, vole da istražuju i neka putovanje bude i deo niihvog upoznavnaja sveta u kome živimo. Smejte se, šalite, uživajte i – SREĆAN PUT!