Axkid artikli, Saveti i korisne informacija

Majka i savetnica u Axkidu pomaže roditeljima pri odabiru auto sedišta

Za najmlađe putnike njihovi roditelji žele najbezbedniju vožnju. I ne samo da mališani budu sigurni dok se voze, nego i da im bude udobno, kao i da najkraće putovanje pričinjava svima zadovoljstvo. Ipak, kada dođe trenutak da se kupi auto sedište za dete, nižu se brojna pitanja i roditelji nikako da se odluče koje je to sedište “idealno” za njihovo čedo. 

U našoj Axkid prodavnici u Beogradu radi savetnica za kupovinu auto sedišta. Tamara je i majka, pa je i sama bila zainteresovana da sazna sve detalje u vezi sa artiklima kako poznatog švedskog brenda, tako i ostalih proizvođača. Zato se sada trudi da “olakša muke” svima koji dođu u našu prodavnicu i pomogne im pri odabiru dečijih sedišta i ostale opreme. Njene sugestije i preporuke su i iz ugla majke, ali i upućenog člana Axkid tima. 

Bezbednost i testiranja

– Da bi se bilo koje sedište uopšte našlo na tržištu, neophodno je da prođe brojne testove. Međutim, ono što sam prvo primetila kada sam počela da se interesujem za dečija auto sedišta bilo je da rezultati tih testiranja ne mogu nigde da se vide, te tako ni uporede. To me je navelo da još više istražujem i bolje se upoznam na šta se sve obraća pažnja kod recimo simuliranja sudara. Kao majku, najviše me je zanimalo koliko su ti rezultati testiranja relevantni za bezbednost dece u saobraćaju – priča Tamara.

– Pitanja vezana za testove koje su sedišta prošla, smatram veoma važnim. Zato je moja preporuka kupcima da njihov izbor bude auto sedište koje je prošlo Plus test. Svako sedište koje ima tu oznaku, slobodno možemo reći da je garancija za bezbednost! – navodi Axkid savetnica. Više o Plus test možete pročitati OVDE. Tamara dodaje:

Najbezbednija vožnja: Izaberite adekvatno dečije auto sedište

– Verujte, ne treba da kupcu bude bitno ko je proizvođač, jer brendirana firma ili sam lep izgled sedišta nisu potvrda za sigurnost deteta u toku vožnju. Pa čak ni oznaka da je sedište prošlo ADAC test ne znači najveći nivo bezbednosti. Zašto ovo kažem, kada je oznaka ADAC veoma cenjena i uvažena u svetu? Zato što se na tom testiranju može desiti lošija ukupna ocena sedišta samo zbog načina montaže. A, često se sedište mora duže ili teže instalirati jer su bezbednija, predviđeno je da izdrže veću silu, što je svakako i prioritet. 

– Na nedovoljno razvijen vrat i kičmu mališana u slučaju sudara sile udara mogu imati užasne posledice. Šveđani su to lepo organizovali, pa su rezultati testa svima dostupni! Svako sedište koje zadovolji kriterijume testa dobija oznaku, tamo je standard Plus test, a ne UN sertifikat i nešto slično – objašnjava Tamara.

Cena

– Na pitanje koje je najbolje dečije auto sedište, ne mogu dati odgovor iz prve, jer to nije tako jednostavno. Na njega utiče mnogo faktora. Zavisi od samog deteta, načina života porodice, automobila, kućnog budžeta, broja članova porodice…Ipak, čim malo bolje upoznam roditelje i decu, njihove navike, za sve uvek nađemo rešenje. Nadam se idealno! – kaže uz osmeh savetnica Axkida.

Cena dečijeg auto sedišta mnogima je značajna stavka prilikom kupovine.

– Pre dolaska u prodavnicu, roditelji treba da razmisle koliko su spremni da izdvoje novca za kupovinu. Svako danas želi da uštedi i to je sasvim razumljivo. Trudim se da svakom kupcu predočim i upoznam ga sa određenim detaljima, ukažem na prednosti pojedinih sedišta. Kad to znaju, mogu sami da procene kakve su i kolike uštede, da li je neko sedište za njih isplativo, odgovara li im… Tako na primer, za mnoge je bilo presudno kod kupovine da izaberu ono sedište koje će dete moći da koristi što duže. Možda su ona nešto skuplja, ali mlađani putnik u njemu može da se vozi od prvih meseci života pa do polaska u školu. Znači – jedno sedište tokom sedam godina! Nije potrebno imati nosiljku, pa je kasnije zameniti novim sedištem… Kada kupci naprave svoju računicu, većina se odluči za pomenutu opciju, iako im je delovala u prvom trenutku kao skuplja – kaže Tamara. Skreće pažnju na sledeće: 

Predrasude o dečijim sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila

– U Axkidu uvek preporučujemo da dete bude što je duže moguće u sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja vozila. Takođe i da se vezuju sopstvenim pojasevima. Kada objašnjavam zbog čega je to bolje, većina kupaca priznaje da nije znala za sve te prednosti i statističke podatke. Odgovor je zapravo – tako je najbezbednije! 

– Ponosni smo što je u Axkid ponudi dosta sedišta koja deca mogu da koriste do 25 kg, odnosno do prelaska na buster sa visokom naslonom. Tako imamo široku lepezu proizvoda  pokrivajući onaj kritični jaz, koji se često desi kada se koriste sedišta do 18 kg. Jer, neretko dete još nije steklo uslove za buster, a ima preko 18 kg. Napomeniću da je najbolje kod Axkid asortimana što su sva sedišta Plus testirana. To znači da cena ne diktira stepen bezbednosti.

Stil života

Možda će nekom moderno zvučati, ali pri kupovini dečijeg auto sedišta važan je i stil života porodice. 

– Koje ću sedište nekom preporučiti zavisi i od toga koliko porodica često putuje, ima li nameru da uskoro promeni automobil ili hoće li sedište prebacivati u druga vozila. Neki kupci bili su začuđeni “što im zadirem u intimu”, no to mi zaista nije bila namera. Kada objasnite zbog čega su pojedina sedišta bolja u datim situacijama, svi su potom bili zahvalni što su se “otvorili”. Jednostavno, što više znate o navikama konzumenata lakše određujete kriterijume važne za odabir pravog sedišta – objašnjava Tamara. 

ADAC test potvrdio: Axkid ONE – najbolji u klasi 0-7 godina

Dodaje da joj se često obraćaju višečlane porodice sa pitanjem: kako smestiti u auto troje dece u svojim sedištima na zadnjoj klupi vozila? I za to imamo rešenje. O tome ćemo pričati u jednom od narednih tekstova na našem blogu.

Za kraj još jedan savet roditeljima.

– Pre nego kupe sedište, roditelji treba obavezno da ga isprobaju u svom vozilu. Jer, ponekad se dešava da željeno nije najbolje rešenje zbog nagiba sedišta ili preostalog prostora. U Axkid ponudi su dodaci, koji i te probleme mogu da prevaziđu. Takođe, možete postaviti pitanja i na našem sajtu. Savetnik za auto sedišta rado će vam odgovoriti na sve što vas zanima ili pokušati da reši vaše nedoumice – uz široki osmeh kaže Tamara.

U Bokeljskoj 5 u Beogradu nalazi se Axkid show room, gde zainteresovani mogu da pogledaju sve modele koji su u ponudi..

Bezbednost – bez kompromisa!

AXKID

D. D.

Foto: Axkid Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *