Iskustva korisnika

Saobraćajka u Rumuniji: Dečija sedišta “unazad” zaštitila najmlađe

Kamelija D. iz Bukurešta nedavno je sa svojom porodicom doživela saobraćajku, na sreću svi članovi prošli su bez težih povreda. Ipak, želela je da podeli svoju priču i skrene pažnju roditeljima diljem sveta koliko je važno da za svoje mališane izaberu kvalitetno dečije sedište, kao i da oni što duže putuju okrenuti u suprotnom smeru od kretanja vozila.

Koliko god da ih ne želimo, saobraćajne nesreće se dešavaju. Najugroženiji putnicu su najmlađi. Povrede nastale u saobraćajnim nezgodama čine jedan od pet najčešćih uzročnika smrtnog stradanja dece u svetu danas. Naime, na svaka četiri minuta na putevima širom sveta jedno dete izgubi život. Neuporedivo veći broj njih zadobije povrede, često i takve koje ih trajno onesposobe. Mnogi analitičari objašnjavaju da ranjivost najmlađih potiče prvenstveno od njihove psihofizičke nerazvijenosti. Deca su posebno ugrožena, jer nemaju dovoljno iskustva ni znanja o bezbednom učestvovanju u saobraćaju. Statistika ukazuje da čak 60% dece strada u saobraćaju jer nisu na adekvatan način roditielji primenili zaštitne sisteme, sedišta za decu i pojas. Bezbednost mališana u saobraćaju je dug proces na kojem treba stalno i posvećeno raditi. Jer, uvek ispočetka treba da edukujete nove roditelje i novu decu. 

Udes u Poljskoj: Devojčica u Minikidu jedina preživela

Brojne studiju ukazuju da se nedovoljne brige poklanja najranjivijim članovima našeg društva – deci. Da bi najugroženiji putnici bili što bolje zaštićeni na putu, mališani moraju da putuju u visokokvalitetnim bezbednosnim sedištima. To nije nikakv hir roditelja, nego potreba. Sedišta “unazad”, odnosno u suprotnom smeru od kretanja vozila, su dizajnirana da, pre svega, zaštite glavu, vrat i kičmu deteta u slučaju saobraćajne nesreće. Testirana su čak i na udar od pozadi. 

Nesreća se može desiti svakome, bez obzira koliko ste iskusni, dobar vozač ili koliko je kratka deonica puta koju prelazite. O ovome je i Kamelija govorila. Ona je sa mužem i dvoje dece imala saobraćajku negde na polovini puta između gradova Bukurešt i Brašov. Njeni mališani bili su smešteni u auto sedišta okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila, starije dete u Axkid ONE.

Auto sedišta okrenuta “unazad” i testiranje na udar od pozadi i sudar

– Odjednom se ispred nas niotkuda pojavio automobil iz suprotnog smera. Vozio je velikom brzinom, kasnije smo čuli oko 100 km/h. Moj suprug uspeo je, na sreću, da izbegne direktan sudar, ali došlo je do frontalnog udara. Niko ne može da shvati šta se desilo, frontalno smo uleteli u automobil koji se pojavio ispred nas, a koji je bio mnogo jači, teži i brži od našeg – uzbuđeno priča Kamelija.

Kako kaže, jedino su deca bila bezbedna. To je potvrdila i policija. 

– Nakon udarca, dečija auto sedišta nisu promenila položaj. Bila su neoštećena, a mališani u njima nepovređeni. Nisu imali ni ogrebotine, čak su izbegli i emocionalni šok, jer nisu ni videli trenutak udarca s obzirom da su bili okrenuti “unazad”. Muž je imao krhotine u očima i ustima, kao i nekoliko površinskih ogrebotina na rukama. Zapravo ceo naš auto bio je prepun parčića stakla, a mi smo, hvala Bogu, bili dobro – rekla je Kamelija.

Na pitanje šta je navelo nju i supruga da izaberu dečija auto sedišta okrenuta “unazad, odgovorila je:

Odgovori na mitove o dečijim auto sedištima “unazad”

– Mi smo inženjeri, poznati su nam zakoni fizike… Znali sam koje sedište želimo za dete, još kada sam prvi put bila trudna. Nismo znali koju ćemo marku odabrati, model, ali jedno je bilo od početka izvesno – sedeće okrenuti u suprotnom smeru od kretanja vozila. Mnogi me pitaju kako je to položaj okrenut “unazad” pomogao i zaštitio naše dvoje dece? Sigurna sam da je upravo taj položaj pomogao 100% što se tiče njihove bezbednosti. Sedela sam sa njima pozadi, između dečijih sedišta. Kada se desio sudar, instinktivno sam rukama želela da zaštitim decu. Međutim, nisam mogla. Iako sam bila vezana sigurnosnim pojasem, moje telo je naglo krenulo napred. Deca su bila potpuno zaštićena u svojim sedištima, čak i od krhotina koje su letele na sve strane i bilo čega drugog što je moglo proći kroz šoferšajbnu.

Iznajmljivanje dečijeg auto sedišta

Zahvaljujemo se Kameliji D. što je sa nama podelila svoju priču i iskustvo koje je doživela sa svojom porodicom. Drago nam je da se sve dobro završilo i da su svi ostali nepovređeni. Ovaj događaj samo je još jedan primer koliko je značajno da deca u saobraćaju budu bezbedno smeštena u svojim auto sedištima. Axkid uvek preporučuje, da bez obzira što zakon to ne propisuje, mlađane putnike što je duže moguće vozite okrenute u “unazad”. U slučaju sudara, auto sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila štiti celo telo deteta apsorbujući udarce. Sedište “grli” i podržava svaki deo mališana, pogotovo beba, a ne samo kontaktne tačke sigurnosnog pojasa. Ovo je ključno za bezbednost vašeg deteta u sudaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *