Saveti i korisne informacija

Odgovori na mitove o dečijim auto sedištima “unazad”

Poznajete li nekog ko je svoje dete smestio u sedište okrenuto napred, jer je imao predrasude o onima “unazad” tipa – “tako će mu biti mnogo udobnije i imaće više prostora za noge”? Pomenuti je tek jedan od mitova u vezi sa sedištima okrenitim u suprotnom smeru od kretanja vozila. Na sreću, možemo da vas obavestimo da je većina tih priča neistinita. Pa, vreme je da ih pobijemo argumentima i damo odgovore na najčešće mitove iz ove sfere.

“Moje dete će slomiti noge u sudaru

Prvo, treba da budete svesni da se prelom kostiju dešava kada su opterećene većom silom od one koju mogu da podnesu. Mnogi ljudi veruju da ako je dete okrenuto “unazad” tokom sudara, noge će mu prve nastradati i slomiti se zbog malog prostora za njih. Međutim, kada su mališani smešteni u auto sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila, njihove noge u sudaru neće udariti u tvrdu površinu i zato imaju mali rizik od lomljenja. Noge deteta će biti više gurnute u sedište automobila i bliže telu, pa će ostati zaštićene. U isto vreme, krhki vrat je zaštićen! To je suštinska bezbednosna prednost sedišta okrenutog “unazad” (više o tome OVDE).

Jedini rizik od lomljenja nogu u sudaru tokom vožnje “unazad” bio bi ako se sedište odbije od naslona, ali bezbednosni elementi poput šipke protiv rotacije i donjih vezica sprečavaju da se to dogodi.

Da li je skupo bezbedno dečije auto sedište?

odgovori na mitove o as unazad

“Moje dete se razboli kad putuje unazad”

Mučnina tokom vožnje automobilom obično nije zbog auto sedišta i smera putovanja. Ona se javlja zbog sukoba tumačenja informacija u mozgu. Tačnije, dok putujemo autom, naš mozak mora da integriše kontradiktorne informacije koje prima iz naših očiju. Kažu nam da se brzo krećemo, ali i naš vestibularni sistem (mali organ koji se nalazi u unutrašnjem uhu odgovoran za ravnotežu) i naš proprioceptivni sistem (neki prijemnici senzorno smešteni u mišićima koji nas obaveštavaju gde je naše telo u prostoru) govore da i dalje mirujemo. Kada naš mozak ne uspe da integriše ove informacije pravilno, javlja se mučnina u toku vožnje. Međutim, to se dešava bez obzira na smer kretanja, pogotovo ako imamo genetske predispozicije za vrtoglavice i mučnine. 

Ako vašem detetu lako pozli u automobilu, ne zaboravite da održavate dobru temperaturu tokom vožnje. Obezbedite da mlađani putnik može da vidi kroz prozor i izbegavajte obilne obroke neposredno pre putovanja. Takođe, pevanje ili igranje igrica mogu pomoći kao ometanje “da se razboli”.

Kratak odgovor: Mučnina u automobilu obično nije posledica pravca kretanja, već je individualna.

Koliko je staro auto sedište i koji mu je vek trajanja?

“Vozim oprezno, prilično sporo i često su to kratke relacije”

Kada se dogodi saobraćajka, razdaljina je davno zaboravljena. Brojne nesreće se dešavaju u blizini kuće, tako da bez obzira na razdaljinu, NIKADA ne ugrožavajte bezbednost vašeg deteta. Ovo važi za sve, čak i za najbolje i najopreznije vozače. Ne možete kontrolisati druge na putu, niti uticati na spoljne smetnje! Zato, vodite računa o onome što isključivo zavisi od vas. Kao prvo, uvek pravilno postavite auto sedište i mališana u njemu. Ovo je jedan od razloga zašto je toliko važno odabrati dečije sedište koje je lako za rukovanje i za postavljanje – trebalo bi da bude jednostavno za ispravno.

Kratak odgovor: Čak i ako vozite pažljivo, drugi možda neće. Mnoge nesreće se dešavaju baš u blizini kuće.

odgovori na mitove o as unazad

“Nema dovoljno mesta za noge mog deteta”

Dete nije minijaturna odrasla osoba, njihova tela imaju drugačiju strukturu kostiju i zglobova, što ih čini fleksibilnijim. Zahvaljujući tome, noge malog putnika se mogu udobno smestiti na više načina, a koje odrasla osoba ne može. Zapravo, u sedištu okrenutom u suprotnom smeru, deca će imati dovoljno prostora da potpuno opruže noge do uzrasta od 2-3 godine. Mada, oni će ih češto radije savijati, kako bi udobnije putovali, a i lako će moći da promene njihov položaj. Ako pogledate bilo koje malo dete, videćete da imaju prirodnu tendenciju da rade upravo to. I kada se igraju, sede u kolicima ili putuju, deca teže da savijaju noge, prekrste ih, naslone na sedište ili da ih vuku u stranu umesto da ih puste da vise dugo.

Mnoga auto sedišta su prilagođena deci koja rastu. Na primer, Axkid Minikid 3 vašem mališanu može pružiti do 30 cm prostora za noge. Pored toga, Axkid sedišta su dizajnirana sa niskim ivicama sedenja kako bi omogućile ukrštene noge – što je prirodan položaj sedenja za dete. Iako vi, kao odrasla osoba, možda mislite da izgleda neprijatno za dete – nije. Najverovatnije, to je samo percepcija jer vi kao odrasli ne možete da sedite u tom položaju, ali mali putnik nema pritužbi.

Kratak odgovor: Tela dece su fleksibilnija od odraslih i udobno će se smestiti u sedištu “unazad”, bez obzira što im noge nisu opružene.

Zašto ne treba kupovati polovno auto sedište

Dali smo odgovore na neke od najčešćih mitova o dečijim sedištima “unazad”. Za nas je bezbednost mlađanih putnika u sedištima u suprotnom smeru od kretanja vozila uvek prioritet, ispred i iznad svih pomenutih predrasuda.

Sigurna vožnja za svu decu!

AXKID

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *