Saveti i korisne informacija

Briga o auto sedištu vašeg deteta – čišćenje, održavanje, zamena

Svi znamo da su auto sedišta neophodna za bezbednost naše dece u saobraćaju. Da bi bila funkcionalna i pružila maksimalnu sigurnost mlađanim putnicima, osim pravilne instalacije o njima treba voditi računa i održavati ih. Daćemo vam nekoliko jednostavnih saveta kako da to radite.

Svaki roditelj zalaže se za sigurnu i udobnu vožnju svoje dece, brine o njihovoj bezbednosti i trudi se da im ugodi tokom putovanja. Auto sedište, kao i samo vozilo, moraju se čistiti i održavati, jer i to utiče na bezbedno kretanje u saobraćaju i njihovu dugotrajnost. Treba redovno uklanjati prašinu, prljavštinu, kao i ostatke hrane, sprečiti da se formira korozija, proveravati ispravnost svih delova… Takođe, i pridržavati se uputstava proizvođača. Na tržištu su u ponudi i dodaci koji će vam pomoći u organizaciji prostora i zaštiti sredine, i pružiti svima u vozilu ugodnije putovanje.

Jednostavna i sigurna postavka auto sedišta može spasiti život vašeg deteta

1. Pročitajte uputstvo za upotrebu

Prvi korak u održavanju vašeg auto sedišta je da pažljivo pročitate uputstvo. Možda mislite da znate sve što je potrebno o sedištu koje koristi vaše dete, ali uvek je najbolje da ga iščitate još koji put i prostudirate navedene stavke. Upravo su tu i objašnjenja kako ga treba održavati. Na kraju krajeva, proizvođači su stručnjaci kada su u pitanju auto sedišta. Ukoliko vam nešto nije najjasnije – pitajte savetnike za auto sedišta ili postavite pitanje na našem sajtu – odgovor će brzo stići!

2. Redovno čistite

Veoma je važno da dečije auto sedište bude čisto. Ne samo iz estetskih razloga već i zbog bezbednosti. U malim prorezima može se nalaziti prašina, prljavština i ostaci hrane, čak i bakterije. Za čišćenje auto sedišta koristite blagi sapun i vlažnu krpu. Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija i previše energično ribanje, jer to može oštetiti tkaninu sedišta kao i podlogu. Sedišta u našoj ponudi imaju presvlake koje se mogu skinuti i prati u veš-mašini na 30 stepeni C, a možete ih i ručno oprati. Redovno brisanje prašine će pomoći u uklanjanju prljavštine koja može uticati na funkcionalnost – pravilno zatezanje pojaseva, povezivanje kopči, normalno klizanje po šinama za instalaciju…

Kako očistiti uprljano dečije sedište u automobilu

održavanje auto sedišta axkid

3. Vizuelni pregled

Kada je vaše auto sedište čisto, vreme je da ga detaljno pregledate. Potražite bilo kakve znake oštećenja, kao što su pukotine, habanje ili delovi koji nedostaju. Obratite posebnu pažnju na pojaseve, jer su oni kritični za zaštitu vašeg deteta u slučaju nesreće. Ako primetite bilo kakvo oštećenje, proverite šta piše u uputstvu ili kontaktirajte proizvođača za rezervne delove.

4. Pravilno čuvanje i kada se ne koristi

Kada ne koristite sedište, čuvajte ga na hladnom i suvom mestu van direktne sunčeve svetlosti. Tako ćete osigurati da ono bude spremno i neoštećeno kad vam ponovo zatreba.

Da li je skupo bezbedno dečije auto sedište?

5. Zamena posle nesreće

Čak i ako se čini da nema oštećenja na sedištu, mora se zameniti posle bilo kakve nesreće. Možda nedostaci nisu vidljivi golim okom, ali materijali u sedištu mogu oslabiti, što znači da možda neće biti funkcionalni, pogotovo pri narednom sudaru.

6. Korisna dodatna oprema

Axkid zaštita za sedišta štiti presvlake automobila od prljavih cipela i habanja. Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu, uklapa se u auto sedišta sa i bez ISOFIX-a. Montira se i na prednja i na zadnja sedišta. U odeljcima za odlaganje možete staviti različite predmete. U našoj ponudi je i Premium model, poboljšava i luksuznija verzija. Axkid uvek obavlja interne testove sudara, pa je to slučaj i sa Axkid zaštitom – tokom simulacije udara tablet je ostao u držaču!

Kad počne sunce da žari, preporučujemo Axkid letnju zaštitu, Axkid letnju zaštitu za Minikid sedište, Axkid zašitu od sunca (suncobran), kao i Axkid podlogu za hlađenje AeroMoov. Svaki dodatak ima niz dobrih karakteristika koje će zaštititi auto sedište i sprečiti da se po vrelom letnjem danu zagreje, te omogućiti detetu veću udobnost i bezbednost tokom putovanja.

Axkid Minikid 3 – predstavnik nove generacije „unazad“ sedišta

održavanje auto sedišta axkid

Često tokom putovanje ne možete da pronađete nešto što vam je baš u tom trenutku neophodno, pa u toj potrazi napravite još gori nered u automobilu. Da biste bolje organizovali prostor u vozilu i imali potrebne stvari na jednom mestu pomoći će vam Axkid organizator za zadnje sedište. Ovaj praktičan dodatak se lako postavlja na poleđinu naslona prednjeg sedišta, sa dve trake. Ima držač za tablet i nekoliko pregrada za odlaganje stvari, čuva i organizuje osnovne potrepštine za vozilo. Odgovara svim automobilima. Potrošači su ga ocenili kao koristan i praktičan dodatak, posebno pohvalivši džep za tablet kao jedan od najvećih na tržištu. Takođe, mnogi su naveli da je zanimljiv deci koja rado u njega stavljaju svoje igračke i premeštaju stvari iz jedne u drugu pregradu organizatora, pa im je tako tokom vožnje veoma zabavno.

Prateći ove jednostavne savete, možete osigurati da auto sedište vašeg deteta bude uvek bezbedno i spremno da ga zaštiti u slučaju nesreće. Samo zapamtite da redovno vršite vizuelne preglede, često čistite i pravilno skladištite kada nije u upotrebi.

AXKID

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *