Saveti i korisne informacija

Zašto neko dete ne voli svoje auto sedište?

Sa željom i namerom da omogućite svojoj porodici najbezbednije putovanje autom, bar sve ono što zavisi od vas, istraživali ste i naučili mnogo toga. Informisali ste o karakteristikama brojnih auto sedišta za decu, načinu montiranja, bazama, kaiševima… Na kraju ste odabrali sedište za svog mališana, u skladu sa njegovim uzrastom, navikama, naravno i vašim budžetom. Ali, i pored sveg truda, izdvojenog vremena i posvećenosti – imate jedan veliki, čini vam se, nerešiv problem. Vaše dete ne voli da bude u svom auto sedištu! Možda ga čak i mrzi. Zašto je to tako? I kako prevazići ovaj problem?

Kad god mlađanog putnika postavite u sedište, on krene da plače. Ili da se okreće, bacaka, pokušava da se izmigolji iz njega. Ponekad suze i dreka započnu “tek” posle nekoliko minuta vožnje. Pričali ste priče, pevali mu omiljene pesme, obećavali nagradu… i opet ništa! Dete ne voli, pa ne voli da svoje auto sedište. I kako onda da se usesredite na vožnju?!

Kao prvo, morate znati da niste jedini roditelj koji se susreće sa tim problemom. U takvim situacijama svi pokušavamo da shvatimo šta je razlog detetovog nezadovoljstva i ovakvog ponašanja. I, kako to rešiti. Verovatno ste se naslušali silnih sugestija, od pedijatra pa do vaše svekrve. Ne sumnjamo da je većina imala najbolje namere. Ali, bilo je tu i apsurdnih saveta (vozite samo kad beba spava), pa i nekih opasnih po bezbednost (uzmite dete u naručje). I šta roditelj da učini u takvim situacijama? Evo nekih od najčešćih “krivaca” zašto dete plače kad je u auto sedištu. Kad je poznat razlog problema mnogo je lakše naći rešenje za njegovo prevazilaženje.

Axkid vodič za dečija auto sedišta

Nepravilno vezivanje

Da, tako je, pravilno pristajanje pojasa može biti veoma kritično. Ne samo za sigurnost, nego i za udobnost! Čak i ako ste dobro upućeni u osnove auto sedišta, nije isključeno da vam se potkradaju neke uobičajene greške. I nemojte misliti da ste “usamljen slučaj”. Ne, niste sami, mnogi greše, samo to treba otkriti i priznati.

Možda je vaše dete poraslo od poslednjeg podešavanja auto sedišta koje ste napravili. Nikada nije na odmet to proveriti još jednom! Da li su vaša visina uprtača, podešavanje kopče za prepone, upotreba umetka i zategnutost kaiša uprtača u redu? Možda dete ne voli sedište i vožnju autom jer su ga do sada žuljali pojasevi? Ako vam je potrebna pomoć da biste bili sigurni jeste li valjano obavili sve što treba, konsultujte se sa savetnikom za auto sedišta. U našoj prodavnici je obučeno lice koje će vas saslušati i rado vam pomoći. Ukoliko imate sedište drugog prpoizvođača pitajte tamo gde ste kupili sedište. Uostalom, i na društvenim mrežama ima mnogo grupa gde stručnjaci daju savete. Nije sramota pitati i potražiti pomoć!

Majka i savetnica u Axkidu pomaže roditeljima pri odabiru auto sedišta

Separaciona anksioznost

Svako ponekad ima osećaj nemira, strepnje, brige, straha. To se može desiti i detetu u auto sedištu. Jer, tu je “sam”, za razliku od maminih ili tatinih ruku. I starijim bebama i znatiželjnoj deci često to nije zabavno. Može im biti dosadno, neki se osećaju i usamljeno na zadnjoj klupi u svom sedištu… Ukoliko je ovo koren nezadovoljstva vašeg deteta, pokušajte da mama ili tata budu pokraj njega dok druga osoba sedi za volanom i vozi. Možda nije istina da dete ne voli svoje sedište…

Moramo napomenuti da ako ovo postane navika, može biti teško prekinuti je. Dete će plakati i vrištati uvek kada nema osobe koja bi joj pravila društvo na zadnjoj klupi. Imajući to na umu, razmislite o tome da sačuvate ovaj trik za trenutak kada vam je zaista potrebna, kao što su porodični izleti sa dužim putovanjima autom. Međutim, od velike pomoći može vam biti dodatna oprema, tačnije ogledalo. Dete će se osećati bezbednije i povezano sa vama kada mu postavite ogledalo. Neko će reći – “retrovizor u retrovizoru na mamu”. Naš savet je i da uz sebe ima omiljenu plišanu igračku. Ona mu takođe daje osećaj sigurnosti i udobnosti.

Previše toplo ili hladno

Temperatura je važan faktor koji može izazvati fizičku nelagodnost u sedištu automobila. Mnogo puta smo pominjali da nisu dobar spoj sa auto sedištima kaputići, jakne i prsluci. Spoljna odeća stvara distancu između tela i pojasa. To znači da pojas nije dovoljno blizu tela koliko bi trebalo da bude. Zbog toga ova odeća uzrokuju lošije zatezanje pojasa kod deteta, i u slučaju sudara dovodi do većeg rizika od povreda i jačine udara na dete. Više o tome pročitajte OVDE. Skinite jaknu pre vezivanja u sedištu, a ako mislite da će mlađanom putniku biti hladno, prekrijte ga ćebetom ili jaknom. Ko zna možda i to utiče da li dete voli ili ne auto sedište?!

U susret letu: Opasnost od pregrejanih automobila

Kada je žarko leto, to takođe može uticati na raspoloženje mališana. U našoj paleti proizvoda imamo relevantne dodatke koji će vašem detetu i vama omogućiti udobno i prijatno putovanje i kad sunce žari. Više o tome OVDE. I verujte, ovo nije naše “pusto reklamiranje”. Mi smo pozitivne kritike i komentare dobili upravo od naših zahvalnih i zadovoljnih kupaca. Osim toga, Axkid uvek obavlja interne testove sudara, i možemo se pohvaliti da su ih naši dodaci uspešno prošli. Primera radi: tokom simulacije udara tablet je ostao u držaču u našoj zaštiti za sedišta.

Axkid podloga za hlađenje AeroMoov sprečava da dođe do hipertermije i pregrevanja u automobilu tokom leta. Zahvaljujući posebnoj 3D tehnologiji protok vazduha će konstantno cirkulisati. Apsorbuje vlagu i znoj. Podloga je izrađena od organskog pamuka, koji se može reciklirati. Air sloj sertifikovan za OekoTek 100 Class 1. To znači da je vazdušni sloj potpuno bez supstanci koje bi mogle biti štetne za dete.

Beba ima gasove

Problemi sa stomakom su još jedna uobičajena pojava u auto sedištu. Beba može da bude glasna jer pokušava da oslobodi gasove ili napuni pelenu. Bez svesne kontrole svojih mišića, plač je jedna od metoda koja mala tela koriste da pomognu da se stvari pomere. Srećom, to ne znači da je beba u bolovima. Ako ste zabrinuti, razgovarajte, naravno, sa svojim pedijatrom; ali ponekad je auto sedište samo mesto gde se obavlja “posao”.

Kako da auto sedište za bebe i kolica budu kompatibilni?

Ukoliko je dete starijeg uzrasta (nije beba), stomačni problemi u automobilu mogu imati zlokobniji uzrok. Naravno, ne mora da bude ništa strašno. Ako se vaše dete bori sa mučninom tokom vožnje, možete pokušati da promenite lokaciju njegovog sedišta. Recimo, premestite ga sa srednjeg dela na bočno ili obrnuto. Proverite da li će mu putovanje biti lagodnije “na prazan stomak”, ili možda uz laganu užinu pre nego što krenete. Savet potražite i od vašeg pedijatra. Sve navedeno može pomoći u rešavanju problema “dete ne voli svoje auto sedište”.

Bundžije i uskraćena sloboda

Dete koje je od rođenja naučilo i naviknuto je na vožnju u svom “jajetu” obično se ne buni ni kasnije kada ga promeni. Odnosno kada u starijem uzrastu se smesti u novo, veće sedište, prilagođeno njegovoj visni i težini. Istraživanja su pokazala da su aktivnija deca veće “bundžije”, jer im je uskraćena “sloboda” vezivanjem za auto sedište. Takođe, neki mališani imaju prolaznu fazu “odbijanja”, pa se protive svemu i svačemu, a ponekad je to i putovanje u auto sedištu. Ili, to što neko vreme treba da budu mirni. Ipak, nije to ništa frustrirajuće. Uostalom, bezbednost mlađanih putnika mora da nam bude na prvom mestu. Neka deca više vole kada su u sedištima okrenutim u suprotnom pravcu od kretanja vozila, a neka u sedištima napred. Naša sugestija je da ipak ne žurite sa okretanjem, ali ako je to preduslov za vožnju bez plača – u redu.

I naravno, dragi roditelji, budite strpljivi i uporni. Uživajte u zajedničkim trenucima vožnje sa svojom porodicom. Ponekad će vam se učiniti da je buka nesnosna, ali imajte na umu da će mališani odrasti veoma brzo. Tada ćete se svi zajedno smejati svemu tome.

AXKID

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *