Saveti i korisne informacija

Jeste li spremni za putovanje sa bebom – šta sve treba proveriti i obezbediti

Mnogi misle da su mala deca veoma zahtevni putnici, zaboravljajući da su zapravo bebe veoma prilagodljive i da im za miran i lagodan put treba obezbediti nekoliko osnovnih stavki – suvu pelenu, hranu, udobno mesto za spavanje, omiljenu igračku. A gde god da kretene, bez obzira da li je to duže ili kraće putovanje, svi članovi porodice biće srećni što su zajedno. I sigurno je da će dobra organizacija i planiranje, učiniti put još prijatnijim i bezbrižnijim. Putovanje sa bebom jeste svojevrsna avantura, a mi vam želimo da ostane u nezaboravnom sećanju. 

Pred polazak na odmor sa malim detetom, roditelji će verovatno popričati sa pedijatrom i obaviti redovnu kontrolu mališana. Dobiće korisne savete i sugestije, ali treba obezbediti i da sama vožnja do nove destinacije bude bezbedna i udobna. Jedan savet – nije dobro da prvi put stavite dete u auto sedište kada polazite na duži put, već počnite sa kraćim relacijama. Putovanje automobilom podrazumeva precizan odabir pomoćnih sedišta za vožnju dece. Dobro je poznato da se ona razlikuju prema uzrastu i težini bebe. Za novorođenčad i bebe u našoj ponudi su Axkid Babyfix nosiljka; Axkid Modukid Infant (nosiljka); kao i Axkid ONE; Axkid ONE+; Axkid Minikid 2. Svako sedište pruža maksimalnu sigurnost i bezbednost za decu, i sva su okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila..

Axkid vodič za dečija auto sedišta

Ukoliko već imate auto sedište, proverite još jednom pred put da li je ono pravilno montirano, pričvršćeno, kao i da li sigurnosni pojasevi prijanjaju kako uputstvo nalaže. Naravno, i da li vaše dete i dalje može koristiti svoje “jaje” ili ga je pak preraslo. 

Imajte u vidu da dete nije preraslo auto sedište grupe 0/0+ kada noge dodirnu naslon klupe automobila. Roditelje često zavara dužina nogu deteta i imaju utisak da bebi nije udobno sa savijenim nogama. No, to nije kriterijum za promenu sedišta. Ne treba žuriti sa prelaskom u novo sedište, jer sedište koje se koristi suprotno od smera vožnje pruža najbolju zaštitu detetu tokom vožnje. Noge ne igraju nikakvu ulogu u sudaru i bebama ne smeta da budu savijene. Dete je preraslo “jaje” kada dostigne maksimalnu težinu naznačenu na samom sedištu, ili kada vrh bebine glave dođe do 2 cm ispod vrha sedišta. Sedište grupe 0 odgovara bebama do 10 kg, dok ono grupe 0+ može da se koristi do 13 kg.

Treba proveriti i da li je visina pojaseva podešena adekvatno za trenutnu visinu deteta. Obratite pažnju da kod svih dečijih auto sedišta koja su okrenuta u suprotnom smeru od kretanjavozila pojasevi treba da izlaze u visini ili neposredno ispod ramena. 

Zašto ne treba kupovati polovno auto sedište

Bez obzira imate li Axkid sedište ili nekog drugog proizvođača, upućeni ste da li poseduje ISOFIX sistem povezivanje. Sve o karakteristikima i prednostima ovakvog načina povezivanja sedišta u vozilima možete pročitati OVDE.

Ako dečije sedište u automobil treba pričvrstiti pojasom, vodite računa da je traka pojasa neuvrnuta. Obratite pažnju i da prolazi kroz odgovarajuće proreze i da je sedište dovoljno jako pričvršćeno. Takođe, i naslon za glavu treba proveriti da li je podešen u skladu sa visinom deteta.

Dok su još male, bebama položaj u auto sedištu baš prija, pa vožnja kolima u tom uzrastu ne predstavlja veliki problem. Olakšavajuća okolnost za putovanje je ukoliko jedan roditelj vozi, a drugi sedi pored bebe. U tom slučaju mama ili tata mogu da prate bebine reakcije tokom puta, dok vozač nesmetano vozi. Ovo je od značaja posebno za bebe koje su uznemirene, pa će je pažnja roditelja kraj sebe umiriti. Ukoliko je u automobilu samo jedan roditelj i on vozi, najčešće se planira putovanje kada je bebi vreme za spavanje.

Šta je to i-Size standard?

Ako je auto sedište za vašu bebu postavljeno na prednjem suvozačkom sedištu u vozilu, znate i da u tom slučaju funkcija vazdušnog jastuka mora biti isključena. Tako i zakon nalaže, a podsećamo da u Srbiji dete na ovom mestu može da se vozi do svoje treće godine. Šta još zakon u našoj zemlji, ali i u Evropi propisuje u vezi sa bezbednosti dece u saobraćaju pročitajte OVDE. Inače, deaktiviranje vazdušnog jastuka ispred suvozača je veoma jednostavno. Većina automobila poseduje bravu koja se nalazi u prostoru ispred suvozača sa dva položaja – uključen i isključen. Prebacivanje se vrši kontakt ključem. Noviji modeli imaju ovu on/off opciju i u meniju info-zabavnog sistema. Po deaktiviranju, pali se lampica koja jasno ukazuje da taj vazdušni jastuk nije u funkciji.

Predrasude o dečijim sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila

Dete zimi ne bi trebalo vezivati u debeloj jakni ili skafanderu. Razlog je što se tada ne može dovoljno čvrsto stegnuti pojas. Više o tome u našem blogu Zašto dete u auto sedištu treba da bude bez jakne. Zato, dobro bi bilo da kada dobro zategnete pojas, bebu pokrijete jaknom ili ćebetom. Tako ćete i tokom vožnje, kada se automobil zagreje, lakše moći da oslobodite dete viška odeće i izbegnete pregrevanje..  

Tokom putovanja dodatna oprema može vam biti od velike koristi. Omogućiće dete veću udobnost, organizovaćete bolje prostor u vozilu, obezbedićete veću zaštitu od prljanja, habanja, vlage… Ako putujete tokom letnjeg perioda, u našem asortimanu možete pronaći veoma zanimljiv i siguran pribor. Pobrinite se da mališana zaštite od sunca i pregrejavanja. Više o tome OVDE

3 koraka kako pravilno namestiti dete u Axkid auto sedište

Sugestija roditeljima koji će na putovanje krenuti sa bebom je i da češće prave pauze i zaustavljaju se. A sve kako bi svima put bio uživanje, a ne mučenje. Ujedno takav odmor od vožnje možete iskoristiti za menjanje pelena ili hranjenje deteta.

Bez obzira da li vaše dete spava, plače ili je uznemireno – nikako ga nemojte izvlačiti iz njegovog sedišta. Zbog njegove bezbednosti treba da ostane u njemu! Pojedini roditelji misle da će mališan udobnije spavati na sedištu za odrasle. To nije tačno i nije ispravno! Ukoliko beba negoduje tokom vožnje i plače, zaustavite vozilo, poigrajte se sa njom, prošetajte malo ili je jednostavno zagrlite. To bi trebalo da je umiri, pa posle toga nastavite putovanje. Ako dete i dalje bude nervozno, vi budite srtpljivi i smireni. Pokušajte da je animirate pesmom ili pričom, igračkama. Najvažnije je da dete budu bezbedno!

I naravno, obavezno na svoje vozilo zalepite nalepnicu “beba u autu”.

Koliko je staro auto sedište i koji mu je vek trajanja? 

Evo još nekoliko saveta za ugodnije putovanje sa bebom: 

– Ponesite nekoliko omiljenih igračaka sa kojima će se zabaviti tokom vožnje. Takođe možete da na bočna stakla zakačite neke “viseće” igračke ili na naslon “mrdalice” koje će joj privući pažnju;  

– Kada je dete budno, pustite mu njegovu omiljenu muziku, pevajte zajedno ili mu pričajte priče;

– Neka deca vole takozvanu “belu buku”, pa ako ste već utvrdili da na to reaguju, pokušajte i u kolima sa tim;

– Nemojte da beba bude gladna. Sisanje smiruje samo po sebi, pa joj dajte da sisa neposredno pre stavljanja u auto sedište. Ako konzumira i čvrstu hranu, nemojte da se prejede pred sam put, ali neka joj je želudac bar malo pun. Poželjno je imati u kolima i grickalice, često deluju umirujuće;

– Ako dete inače koristi cuclu ili glodalicu za zube, verovatno bi mu i to pomoglo da se smiri tokom vožnje.

AXKID VAM ŽELI SREĆNO I BEZBEDNO PUTOVANJE!

AXKID

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *